Vlada Slovenije: Bankrot Adria Airwaysa jedina opcija

Premijer Šarec rekao je da država neće više ulagati novac u Adria Airways (EPA)

Sudbina aviokompanije Adria Airways zvanično će se znati za dva dana, kada će Agencija za civilnu avijaciju Slovenije saopćiti jesu li vlasnici prevoznika pružili održiv model dugoročnog restrukturiranja za firmu pogođenu dugom.

Ako to ne učine, dozvola za letove Adrije bit će suspendirana, javlja Anadolija.

Članovi Odbora zaposlenika krajem prošle sedmice osnovali su radnu grupu koja je dobila zadatak razmotriti inicijative za spašavanje firme sa slovenskim ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom, te predstaviti opcije.

Međutim, ministar je danas rekao da se čini da je “bankrot jedini mogući scenarij”.

Dodao je da Vlada razmišlja o uspostavi nove aviokompanije koja bi poboljšala međunarodnu povezanost Slovenije nakon propasti Adrije. Za taj posao, rekao je Počivalšek, trebat će nekoliko mjeseci i čvrsto partnerstvo s njemačkom Lufthansom, kao i politički konsenzus u zemlji.

Rekao je da će kolaps Adrije imati kratkoročne ekonomske efekte, ali i da će “druge aviokompanije ući u potragu za tržištem”.

Za nastavak rada trebalo bi 28 miliona eura

“Slovenija ima ogroman turistički potencijal i prijevoznici mogu iskoristiti potrebu za zračnom povezanošću”, rekao je Počivalšek.

Ministar je ranije rekao da država neće uložiti nijedan jedini euro u kompaniju u okviru postojeće vlasničke strukture jer smatra da su za loše poslovanje Adria Airwaysa krivi fondovi 4K Invest.

Pretpostavlja se da bi za nastavak rada Adrije trebalo približno 28 miliona eura. Kompanija sada na raspolaganju ima samo devet aviona: pet CRJ-eva i četiri Saaba.

I premijer Marjan Šarec u nedjelju je potvrdio da država neće više ulagati novac u Adria Airways pod sadašnjim vlasništvom ni pod kojim okolnostima, jer bi to bio “bačen novac”.

Naglasio je i da ne vjeruje da se kompanija može spasiti neminovnog bankrota.

“Vlada Republike Slovenije i nadležna ministarstva pripremaju se za sljedeći period ili osnivanjem nove kompanije ili uspostavljanjem povezanosti posredstvom drugih operatera. Iako očekujemo poteškoće, cilj je, svakako, održavanje povezanosti Slovenije sa svijetom, posebno radi turizma. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da će Slovenija 2021. predsjedavati Vijećem EU-a”, izjavio je Šarec.

Izvor: Agencije