Inženjer Fiat-Chrylsera optužen za varanje

Fiat-Chrysler je ove godine zbog obmane pristao na poravnanje s federalnim vlastima SAD i s vlastima Kalifornije koje ga je koštalo 650 miliona dolara (EPA)

Jedan inženjer italijansko-američke firme Fiat-Chrysler (FCA) u utorak je zvanično optužen u Sjedinjenim Američkim Državama za zavjeru radi prevare saveznih vlasti SAD-a pri mjerenju zagađenja ispušnih plinova iz dizelskih motora kod više od 100.000 vozila Fiat i Chrysler, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Emanuele Palma (40), Italijan koji živi u američkoj saveznoj državi Michigan, treba po federalnoj optužnici doći na suđenje u Detroit, dodaju agencije.

Palma, koji je do juna 2016. godine bio direktor jedne od fabrika motora koncerna FCA, optužen je zbog opremanja motora tako da tokom zvaničnog, državnog testiranja, rade s manje goriva i snage kako bi se lažno pokazalo da zagađuju manje nego što zaista čine.

Volkswagenov slučaj

Fiat-Chrysler je ove godine zbog te obmane pristao na poravnanje s federalnim vlastima SAD i s vlastima Kalifornije koje ga je koštalo 650 miliona dolara.

To poravnanje se odnosilo samo na prevaru sa dizelskim motorima vozila Jeep Grand Cherokee i kamioneta Ram 1.500, proizvedenim od  2014. do 2016. godine.

U drugom takvom slučaju, Volkswagen je 2017. godine priznao krivicu zbog sličnog skandala sa ispušnim plinovima dizelskih motora i pristao platiti 4,3 milijarde dolara kazne, kao i da milijardama dolara otkupi od vlasnika inkriminisana vozila, dodaju agencije.

Izvor: Agencije