Rasprava u Njemačkoj: Skuplje meso smanjilo bi kupovinu iz ekološkog uzgoja

U prvoj polovini ove godine proizvodnja mesa u Njemačkoj, u poređenju s istim periodom lani, pala je za 2,6% (EPA)

Komesar Evropske komisije Guenther Oettinger usprotivio se u četvrtak zahtjevima njemačkih Zelenih i organizacija za zaštitu životinja za povećanje stope poreza na dodanu vrijednost na meso i mesne prerađevine, prenose agencije.

“Povećanje poreza na meso sa sedam na 19% sigurno ne bi smanjilo potrošnju mesa”, rekao je Oettinger (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za Medijsku grupu Funke.

Smatra da bi poskupljenje doprinijelo tome da potrošači opet manje kupuju meso iz ekološkog uzgoja te da bi se povećala potrošnja mesa iz konvencionalnog uzgoja.

Oettinger je ukazao i na to da poskupljenje mesa samo u Njemačkoj ne bi imalo smisla na zajedničkom evropskom tržištu.

“Potrošači iz pograničnih područja kupovali bi meso u jeftinijem EU inozemstvu”, rekao je on.

Istovremeno je prijedlog njemačke stranke Zeleni za povećanje porezne stope na meso, čime bi se finansirao prikladniji uzgoj životinja, okarakterizirao kao “socijalno upitnu metodu”.

“Djeca u porodicama koje materijalno ne stoje najbolje odjednom bi bila slabije opskrbljena osnovnim namirnicama”, rekao je Oettinger. 

Modernizacija štala

Nekoliko udruženja za zaštitu životinja povelo je početkom sedmice raspravu o povećanju poreza, što bi se koristilo u subvenciji poljoprivrednika koji svoje štale žele modernizirati i prilagoditi humanijim standardima držanja životinja.

“Paralelno uz porez na ugljik-dioksid potreban nam je i porez na meso. Riječ je o samo nekoliko centi po kilogramu mesa, koji bi mogli biti iskorišteni za modernizaciju štala”, rekao je Thomas Schroeder, predsjednik Njemačkog udruženja za dobrobit životinja.

Ideja je naišla na podijeljene reakcije predstavnika političkih stranaka. Zeleni načelno podržavaju ideju, ali predsjednik stranke Robert Habeck smatra da izolirane mjere, poput povećanja poreza na dodanu vrijednost na meso, ne bi doprinijele rješenju problema.

Udruženja poljoprivrednika podržala su ideju, ali strahuju da bi povećani prihodi od poreza bili utrošeni na birokratiju te traže direktne subvencije za preorijentaciju na ekološku proizvodnju.

U prvoj polovini ove godine proizvodnja mesa u Njemačkoj, u poređenju s istim periodom lani, pala je za 2,6%.

Izvor: Agencije