Službeni podaci: Neznatan pad broja turista u Hrvatskoj

Uprkos tome što su pokazatelji za juli u blagom minusu, službeni podaci pokazuju da je dosadašnji dio godine za Hrvatsku ipak bio u plusu (EPA)

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom srpnja Hrvatska je zabilježila ukupno 4,6 milijuna turističkih dolazaka, što je 0,7 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, a oni su ostvarili 30,5 milijuna noćenja ili 1,3 posto manje u istom razdoblju, objavila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Tijekom prošlog mjeseca zabilježeno je 4,24 milijuna dolazaka stranih turista, što je za 1,3 posto manje nego lani, te 356.089 dolazaka domaćih turista ili 7,9 posto više. Broj noćenja stranih turista u tom je mjesecu dosegnuo 26,97 milijuna, što je za 2,2 posto manje, dok su domaći turisti ostvarili 3,56 milijuna noćenja ili 6,1 posto više.

Rast broja dolazaka i noćenja bilježi se s tržišta Ukrajine i Kine te Francuske, Španjolske, Rusije, SAD-a, Bosne i Hercegovine, Italije, Kanade, Koreje, Velike Britanije, kao i s hrvatskog tržišta. Pad u dolascima uz rast broja noćenja bilježi se iz Švicarske.

Pad posjeta bilježe i drugi

Rast u noćenjima uz stagnaciju dolazaka bilježi tržište Slovenije. Pad u dolascima i noćenjima bilježe Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Japan, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovačka i Švedska, navodi se u objavi HTZ-a.

Usprkos tome što su pokazatelji za srpanj u blagom minusu, podaci HTZ-a pokazuju i da je dosadašnji dio godine ipak bio u plusu. U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci Hrvatsku je posjetilo ukupno 11,5 milijuna turista, što je za 3,7 posto više nego prošle godine. Oni su pritom ostvarili 56,87 milijuna noćenja ili 0,8 posto više.

Stranih turista bilo je 10,1 milijun ili 3,2 posto više, a ostvarili su 49,96 milijuna noćenja ili 0,2 posto više. Domaćih turista zabilježeno je 1,39 milijuna, što je 7,1 posto više nego u prvih sedam mjeseci lani, a pritom su ostvarili 6,9 milijuna noćenja, što je 5,4 posto više.

Izvor: Agencije