Aerodrom Heathrow otkazao stotine letova

Avio sektor je među prvim ekonomskim žrtvama pandemije korona virusa (EPA)
Avio sektor je među prvim ekonomskim žrtvama pandemije korona virusa (EPA)

Uprava aerodroma Heathrow u Londonu otkazala je više od stotinu letova uoči dvodnevnog štrajka planiranog za narednu sedmicu, objavili su britanski mediji.

Iz Unitea, najvećeg britanskog sindikata, rekli su kako je njihovih 4.000 članova većinom odbilo ponuđeni ugovor o platama uoči pregovora između sindikata i Uprave Heathrowa te kako će se štrajk planiran za ponedjeljak i utorak najvjerojatnije održati.

Najveća zračna luka u Velikoj Britaniji preventivno je otkazala 172 leta dok se održavaju posljednji pregovori kako bi se izbjegao štrajk, objavile su britanske novine Telegraph i Independent.

Pogođeno 88.000 putnika

Uprava Heathrowa „radije će platiti nekoliko miliona funti zračnim kompanijama za naknade zbog otkazanih letova i izazvati nezadovoljstvo među putnicima, umjesto da marljivom osoblju omogući poštenu povišicu plaće“, upozorio je sindikat.

Unite ocjenjuje kako bi približno 88.000 putnika moglo biti pogođeno ako 20 posto letova u ponedjeljak i utorak bude otkazano, a aviokompanijama u tom bi slučaju moralo biti isplaćeno 2,3 miliona britanskih funti odštete.

Sveukupni iznos naknada mogao bi se udvostručiti, ako sindikat odluči održati još jedan 48-satni štrajk 23. i 24. avgusta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO