Netflix vrijedi više od BDP-a pet balkanskih država

Netflix, jedan od najpoznatijih servisa za online gledanje filmova i serija, vrijedi ukupno 166,38 milijardi američkih dolara (EPA)

Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) pet balkanskih država manji je od trenutne vrijednosti kompanije Netflix, pokazuje istraživanja portala How Much koji je uporedio tržišnu kapitalizaciju pojedinih najvećih svjetskih kompanija na američkoj berzi sa BDP-om država u razvoju, prenose agencije.

Netflix, jedan od najpoznatijih servisa za online gledanje filmova i serija, vrijedi ukupno 166,38 milijardi američkih dolara.

Njegova tržišna kapitalizacija vrijedi više od udruženog BDP-a Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, s obzirom na to da objedinjeni BDP tih pet država ukupno iznosi 149,29 milijardi dolara.

Najvrijednije kompanije planete se uglavnom bave tehnološkim ili finansijskim djelatnostima, a Microsoft jedini premašuje vrijednost od 1.000 milijardi dolara.

Microsoft jedini iznad 1.000 milijardi

Visoka tržišna kapitalizacija ovih kompanija dolazi još više do izražaja u poređenju sa BDP-om država u razvoju, naročito istočne Evrope, Afrike i Latinske Amerike. Pojedine kapitalizacije su vrijednije i u poređenju sa dosta većim državama, kao što su Argentina i Rusija.

Najvrjednija kompanija na svijetu je Microsoft sa tržišnom kapitalizacijom od 1.058 milijardi dolara. Njegova vrijednost je veća od udruženog BDP-a čak devet država istočne Evrope: Estonije, Litvanije, Latvije, Bjelorusije, Poljske, Ukrajine, Moldavije i Slovačke.

Bank Of America, sa ukupnom vrijednošću od 278,21 milijardi, vrijedi nešto više od BDP-a pet država centralne Azije zajedno: Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Kirgistana i Tadžikistana. Ukupna vrijednost BDP-a ovih država iznosi 271,50 milijardi dolara.

Alfabet, matična kompanija Googlea i njegovih podružnica, ima širok spektar proizvoda i usluga uključujući pretraživače, Android operativni sistem, servisne kompanije kao što je „G Suite“.

Ukupna tržišna kapitalizacija Alfabeta iznosi 786,09 milijardi dolara, što je više od ujedinjenog BDP-a 38 afričkih država. Te države čine više od 70 posto država afričkog kontinenta, uglavnom su pozicionirane u podsaharaskoj regiji, a među njima su Lesoto, Bocvana, Namibija, Zimbabve, Malavi, Madagaskar…

Apple kao pola Rusije

Facebook, najveća društvena mreža, ostaje vodeći učesnik u tehnološkom sektoru. Trenutna tržišna kapitalizacija Facebooka iznosi 560,62 milijarde dolara, nešto više od BDP-a Argentine, koja je na drugom mjestu u Južnoj Americi odmah iza Brazila.

Amazon, vodeća kompanija u internet maloprodajnoj industriji, ukupno vrijedi 956,55 milijardi dolara. Njegova vrijednost je skoro ista kao vrijednost udruženog BDP-a devet država Latinske Amerike: Kolumbije, Urugvaja, Paragvaja, Bolivije, Perua, Ekvadora, Venecuele, Gvajane i Surinama. Ukupan iznos BDP-a ovih država zajedno iznosi 914,55 milijardi dolara.

Visa, jedna od vodećih firmi za finansijske servise u svijetu, ima tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 398 milijardi dolara, veću od BDP-a devet država centralne Amerike: Kostarike, Paname, Nikaragve, Hondurasa, El Salvadora, Gvatemale, Belizea, Jamajke i Dominikanske Republike.

Ukupna tržišna kapitalizacija kompanije Apple iznosi 939,67 milijardi dolara, što je nešto više od pola BDP-a Rusije. Rusija ima 12. najveći BDP na svijetu.

Tržišna kapitalizacija neke kompanije jednaka je proizvodu njene tržišne cijene i ukupnog broja emitovanih akcija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO