SAD uvodi tarife od 456 posto na uvoz čelika iz Vijetnama

Za Vijetnam su Sjedinjene Američke Države najveće izvozno tržište (Reuters)

 Američko Ministarstvo trgovine je saopćilo da će uvesti tarife u visini do 456 posto na uvoz određenih proizvoda od čelika iz Vijetnama, koji nose lažnu oznaku “Made in Vietnam”, a u stvari potiču iz drugih azijskih zemalja.

Ministarstvo navodi da vijetnamska preduzeća nabavljaju određene proizvode od čelika iz Južne Koreje ili Tajvana, malo ih dorade i potom izvoze u Sjedinjene Američke Države, prenosi Reuters.

Reagirajući na ovu vijest, vijetnamsko Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo svoje proizvođače da koriste domaće sirovine kako bi izbjegli američke tarife.

“Ministarstvo industrije i trgovine upozorilo je lokalne kompanije na moguće akcije zemalja uvoznica, uključujući SAD, i pozvalo ih da primjenjuju strože zahtjeve u slučajevima zaštite trgovine”, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Le Thi Thu Hang novinarima u Hanoju.

SAD najveće izvozno tržište

Vijetnamske kompanije bi, kako je istakla, trebale razmotriti poslovne strategije koje podrazumijevaju prelazak na domaće materijale.

Vijetnam će, prema njenim riječima, nastaviti sarađivati sa SAD, u nastojanju da se “uhvati ukoštac” s proizvodima stranog porijekla koji ilegalno dobijaju oznaku “Proizvedeno u Vijetnamu” kako bi izbjegli tarife.

Za Vijetnam su Sjedinjene Američke Države najveće izvozno tržište, a suficit u trgovini sa SAD-om povećan je na 17 milijardi dolara u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na 12,9 milijardi dolara iz istog perioda prošle godine.

Izvor: Agencije