SAD: Lideri Kongresa dogovorili dvogodišnje budžetske limite

Oni stvaraju vlasitito nasilje, a zatim ga pokušavaju pripisati drugima, rekao je Trump o Hollywoodu (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je zadovoljstvo što je s čelnim ljudima američkog Kongresa dogovorio limit zaduženja i federalnog budžeta za sljedeće dvije godine, čime je spriječena najavljena finansijska kriza koja bi, prema najavi Ministarstva financija, Vladu ostavilo bez potrebnih sredstava u septembru. 

Kongresmeni će prije ljetne pauze odlučivati o zakonu koji bi dopustio povećanje zaduženja američke Vlade, koje je već sada veće od 22 biliona dolara. Kako su u dogovoru sudjelovali vođe republikanaca i demokrata, kako u Senatu, tako i u Zastupničkom domu Kongresa, za očekivati je da će kongresmeni prije ljetne pauze izglasati zakon bez kojeg se Ministarstvo finansija ne bi moglo dalje zaduživati za sredstva koja su potrebna Vladi kako bi podmirila dospjela dugovanja.

U seriji objava na twitteru američki predsjednik je ovaj dogovor nazvao “istinskim kompromisom”.

Povećana izdavanja za vojsku

Prema dogovoru, federalni budžet je povećan na 1,37 biliona dolara, što je povećanje za 50 milijardi u odnosu na ovogodišnji budžet, od čega će najveći dio biti potrošen na američku vojsku. Naime, dogovoreno je da će u sljedećem fiskalnom razdoblju limit troška za vojne potrebe biti podignut na 738 milijardi dolara s dosadašnjih 716 milijardi, što je zadovoljilo republikanske vođe u Kongresu. 

Demokratski vođe hvale se time što su zahvaljujući dogovoru povećali izdvajanja za civilne programe za 100 milijardi dolara u odnosu na januar 2017. godine, kad je Donald Trump ušao u Bijelu kuću.

Nezavisni finansijski eksperti nisu zadovoljni dogovorom, a najdalje je u negativnim ocjenama otišla predsjednica Odbora za odgovoran federalni budžet Maya MacGuineas koja je izjavila da bi se ovo mogao pokazati “najgorim dogovorom vezanim za budžet u američkoj historiji”. MacGuineas je najavila kako bi novi zakonom dopustilo povećanje potrošnje za 22 posto kroz Trumpov četverogodišnji mandat, a bilionski deficit na godišnjoj razini bio bio ozakonjen.

Američki dug je trenutno 22,4 biliona dolara, a godišnji deficit se opasno približio brojci od jednog biliona dolara.

Izvor: Agencije