VW još bez odluke o lokaciji nove tvornice

Njemački div autoindustrije traži lokaciju za otvaranje nove tvornice (EPA)
Njemački div autoindustrije traži lokaciju za otvaranje nove tvornice (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, izjavila je glasnogovornica te kompanije za proizvodnju i prodaju Leslie Bothge i dodala kako donošenje odluka o lokaciji tek predstoji.

“U proteklih nekoliko mjeseci ispitali smo različite lokacije u Evropi i napravili uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorima, ali konačna odluka neće biti donijeta na osnovu rezultata pregovora. Ne možemo otkrivati detalje o pojedinim lokacijama”, rekla je Bothge za beogradsku Politiku.

Ona je ovo saopćila nakon što su njemački mediji prošle sedmice objavili kako je VW odlučio novu fabriku graditi u blizini turskog grada Izmira, prenosi agencija Tanjug.

Posljednjih nekoliko mjeseci govori se kako njemački div autoindustrije traži lokaciju za otvaranje nove tvornice, a špekuliralo se kako se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska.

Ulaganje od milijarda eura

Razlog zbog kojeg VW traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, je to što bi veliki pogoni u Njemačkoj ubuduće trebali proizvoditi isključivo električne automobile.

Volkswagen je saopćio kako će uložiti milijardu eura u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile, i to u pokrajini Donja Saksonija.

Deutsche Welle navodi kako postoje tri razloga za seobu VW-a na istok.

Glavni razlog su troškovi za zarade, jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi.

Drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mjesta nalazi mreža liferanata dijelova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO