Francuska uvela porez digitalnim divovima

Google, Facebook
Porez od tri posto na prihode od digitalnih usluga plaćat će kompanije čiji godišnji prihodi u Francuskoj premašuju 25 miliona eura (EPA)

Francuska je odlučila uvesti porez digitalnim divovima, unatoč upozoravajućim porukama iz Sjedinjenih Američkih Država, koje najavljuju istragu zbog sumnje da se ovime prvenstveno žele ugroziti velike američke kompanije.

Porez od tri posto na prihode od digitalnih usluga plaćat će kompanije čiji godišnji prihodi u Francuskoj premašuju 25 milijuna eura, odnosno 750 milijuna eura na globalnoj razini, prenosi Anadolija.

Zakon je u četvrtak usvojen u francuskom Senatu, a Donji dom francuske Skupštine usvojio ga je početkom srpnja.

Cilj ovog zakona je zatvoriti rupe u poreznom sustavu, zahvaljujući kojima pojedini internetski divovi plaćaju zanemarive poreze unatoč golemoj zaradi.

Retroaktivno uvođenje

Stručnjaci tvrde da je vrlo jasno kako je porez usmjeren na najveće tehnološke kompanije poput Googlea, Amazona, Facebooka i Netflixa.

Novo pravilo, o kojem su se prethodnih mjeseci vodile žustre rasprave, uvodi se retroaktivno od početka ove godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prije dvije godine izjavio da se dobit međunarodnih internet kompanija u zemljama članicama Europske unije treba oporezivati te da je potrebno uvesti određena pravila u tom području.

Izvor: Agencije