Ministri finansija G20: Trgovinski rat ugrožava svjetski rast

Ministri su u zajedničkoj izjavi obećali saradnju za 'globalno pravedan, održiv i moderan međunarodni porezni sistem' (EPA)

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka država članica G20 završili su u nedjelju dvodnevni sastanak izjavom kojom predviđaju skroman rast i upozoravaju da ga ugrožava trgovinski rat između dvije vodeće svjetske ekonomije, prenose novinske agencije iz japanskoga grada Fukuoke.

Sastanak ministara finansija 20 najbogatijih država održan je u vrijeme eskalacije trgovinskog rata između Kine i SAD-a u Fukuoki i uoči samita G20 u Osaki, prenosi Hina.

U zajedničkoj izjavi ministri nisu naveli da je potrebno okončati kinesko-američki trgovinski rat, ali su, nakon dugotrajnih i napetih pregovora koji su trajali tridesetak sati, uspjeli ubaciti upozorenje o „opasnosti“ od trgovinskih napetosti.   

Očekuje se da će se čelnici te dvije zemlje, Donald Trump i Xi Jinping, susresti kasnije u junu na samitu G20 u Osaki.

Američki ministar financija Steven Mnuchin u subotu je novinarima u Fukuoki rekao da Peking i Washington ne planiraju održati trgovinske pregovore prije susreta dvojice predsjednika. 

Zatvoriti pravne rupe

U završnoj izjavi ministri očekuju da će se rast svjetske ekonomije umjereno ubrzati kasnije ove godine i u 2020. godini. 

„No, rast je i dalje prespor i postoje rizici da će se preokrenuti“, objavili su ministri u zajedničkoj izjavi.

Dogovorili su se i o poboljšanju međunarodnih poreznih zakona kako bi se zatvorile pravne rupe koje globalni tehnološki divovi poput Facebooka koriste da bi smanjili porezna davanja.

Facebook, Google, Amazon i druge velike tehnološke kompanije kritizirane su jer plaćaju manje poreza na dobit tako što se registriraju u državama s manjim stopama, neovisnima o lokaciji potrošača, što mnogi smatraju nepravednim, prenosi Reuters.

Ministri su stoga u zajedničkoj izjavi obećali saradnju za „globalno pravedan, održiv i moderan međunarodni porezni sistem“. 

Nova pravila za visokotehnološke kommpanije predviđaju veća porezna davanja, ali će i otežati državama poput Irske da privlače strane investicije obećanjima o izuzetno niskim poreznim stopama za korporacije. 

Izvor: Agencije