Ford zatvara ‘neodrživu’ fabriku motora u Velsu

Ford je prošlog mjeseca objavio da će ukinuti 7.000 radnih mjesta širom svijeta (EPA)
Ford je prošlog mjeseca objavio da će ukinuti 7.000 radnih mjesta širom svijeta (EPA)

Fordova fabrika motora u Velsu, u kojoj je zaposleno 1.700 ljudi, “ekonomski je neodrživa” i bit će zatvorena sljedeće godine, objavili su u četvrtak iz američkog automobiliskog koncerna, prenosi Anadolija.

Kompanija je za zatvaranje okrivila pad interesa kupaca i istek ugovora sa Jaguar Land Roverom.

Zbog toga je Ford najavio zatvaranje u septembru 2020.

Stuart Rowley, predsjednik Forda za Evropu, rekao je da promjena potražnje kupaca i nepovoljni troškovi, kao i odsustvo proizvodnje dodatnih modela motora u pogonu u Bridgendu u budućnosti čine pogone ekonomski neodrživim.

Pogon u Bridgendu otvoren je 1980. i jedan je od najvećih poslodavaca u Velsu.

“Imat ćemo pojačan program kroz koji ćemo pomoći zaposlenicima da nađu novi posao ili pokrenu vlastiti biznis”, naglasio je Rowley.

‘Udarac čekićem za velšku ekonomiju’

Jeff Beck iz regionalnog ogranka sindikata GMB (Britanski kongres sindikata) istakao je da je vijest “pravi udarac čekićem za velšku ekonomiju i zajednicu u Bridgendu”.

Loša vijest iz Forda samo je posljednja u nizu za britansku automobilsku industriju, koja se bori s neizvjesnostima vezanim za Brexit i globalnim problemima koji ometaju sektor.

Ford je prošlog mjeseca objavio da će ukinuti 7.000 radnih mjesta širom svijeta, među kojima i nekoliko stotina u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO