Hrvati, Mađari i Bugari najmanje troše u Evropskoj uniji

Samo u deset zemalja kupovna moć domaćinstava bila je iznad prosjeka Evropske unije (EPA)

Hrvatska je i u 2018. godini bila u grupi zemalja Evropske unije s najnižim nivoom stvarne potrošnje po stanovniku, u društvu Mađarske i Bugarske, pokazale su prve procene Eurostata.

Prema tim procenama Evropske statističke agencije, prošle godine, kao i 2017, samo u 10 zemalja EU-a kupovna moć domaćinstava bila je iznad proseka Unije.

U Eurostatu su ponovo naglasili i kontinuirano velike razlike među pojedinim zemljama.

Najviši nivo stvarne potrošnje po stanovniku – AIC, iskazane paritetom kupovne moći – PPS, i u 2018. godini beleži Luksemburg, 32 odsto iznad proseka EU-a.

Sledi Nemačka sa standardom oko 20 odsto iznad proseka EU-a.

Italija blizu EU prosjeka

U sledećoj grupi su Austrija, Danska, Velika Britanija, Holandija, Finska, Belgija, Švedska i Francuska, čija se stvarna potrošnja po stanovniku merena PPS-om kretala u rasponu od oko pet do 15 odsto iznad proseka.

Najbliža mu je Italija, sa stvarnom potrošnjom po stanovniku merenom paritetom kupovne moći dva odsto ispod evropskog proseka.

U Irskoj, Španiji, Litvaniji i na Kipru potrošnja po stanovniku bila je u 2018. godini do 10 procenata ispod proseka EU-a.

Češka, Portugal i Malta čine grupu zemalja sa stvarnom potrošnjom po stanovniku između 10 i 20 odsto nižom od proseka EU-a.

Od 20 do 30 odsto nižu potrošnju beleže Poljska, Slovenija, Slovačka, Grčka, Estonija, Latvanija, ali i Rumunija, koja je time napredovala drugu godinu zaredom, sa stvarnom potrošnjom po stanovniku 30 odsto ispod proseka EU-a.

BDP iznad EU prosjeka u 11 članica

U 2017. godini bila je 32 odsto ispod proseka, a u 2016. godini 36 odsto.

Hrvatska, uz Mađarsku i Bugarsku, čini grupu tri zemlje EU-a s potrošnjom po stanovniku u 2018. godini više od 30 odsto nižom od evropskog proseka.

U Eurostatu procenjuju da je stvarna potrošnja po stanovniku merena paritetom kupovne moći u Hrvatskoj u 2018. godini bila 37 odsto ispod proseka EU-a.

To predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2017. godinu, kada je bila 38 odsto ispod evropskog proseka.

Eurostat ističe značajne razlike među zemljama i kada je reč o bruto domaćem proizvodu – BDP po stanovniku.

Prošle godine BDP po stanovniku u 11 zemalja bio je veći od evropskog proseka, najbliža proseku je Malta, a Hrvatska je uz Rumuniju i Bugarsku ponovo na dnu lestvice, s BDP-om po stanovniku 37 odsto ispod proseka EU-a.

Izvor: Agencije