EU: Rekordan nivo trgovinskih ograničenja u svijetu

Uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, kaže Cecilia Malmstrom (EPA)

Protekcionizam širom sveta je prošle godine dostigao rekordan nivo zbog novih barijera, koje su, uvođenjem uzajamnih tarifa, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

U izveštaju o trgovinskim i investicionim ograničenjima navodi se da su 23 zemlje koje nisu članice Evropske unije uvele 45 novih trgovinskih barijera u prošloj godini, čime je njihov ukupan broj dostigao rekord od 425 mera u 59 različitih zemalja, prenosi agencija Reuters.

Kina i Rusija su, kako se ocenjuje u izveštaju EK-a, imale “najproblematičnije” trgovinske mere, sa 37, odnosno 34 trgovinske barijere, respektivno.

Najveći broj trgovinskih ograničenja je prošle godine “podignut” u Kini i Alžiru, u svakoj zemlji po pet, a slede Sjedinjene Američke Države i Indija sa po četiri barijere.

“Globalno gledano, uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, i to je veoma zabrinjavajuće”, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Barijere ugrožavaju izvoz EU-a

“To je, nažalost, globalni trend, i posmatrano na kratkoročnoj osnovi, ne vidimo kraj tome”, dodala je ona.

SAD je, na primer, uveo 25-procentnu carinu na uvoz čelika i 10-procentnu tarifu na aluminijum pre godinu dana, dok je Kina ograničila trgovinu pravilima o cyber bezbednosti i kontroli hrane, navodi se u izveštaju EU-a.

Indija je, na primer, uvela obavezan veterinarski sertifikat za uvozne proizvode od kože, dok je Alžir uveo zabranu na uvoz blizu 900 proizvoda, istakla je Malmstrom.

Nove barijere koje su uvedene prošle godine uticale su ili su ugrozile 51,4 milijarde evra vredan izvoz EU-a.

U izveštaju je, međutim, utvrđeno da je od početka mandata aktuelne EK-a 2014. godine ukinuto 123 inostranih mera, što je EU omogućilo dodatni izvoz u iznosu do 6,1 milijardi evra u 2018. godini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO