Huawei: Pad prodaje na stranom tržištu za 40 posto

Američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca uvrstio je Huawei na crnu listu kompanija čiji se poslovni odnosi s američkim partnerima pomno kontroliraju (EPA)

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei izjavio je u ponedjeljak da kompanija u ovoj godini očekuje pad prodaje mobitela na stranim tržištima za 40 posto, što je posljedica stavljanja firme na američku crnu listu, prenose agencije.

Očekuje se da prihodi Huaweija budu za 30 milijardi dolara manji nego što je ranije prognozirano za sljedeće dvije godine i dostići će 100 milijardi dolara godišnje, rekao je. S procijenjenim padom prihoda rast profita kompanije bio bi otprilike na nuli u poređenju s 2018. godinom.

Ren je govorio na skupu s međunarodnim akademicima u sjedištu kompanije u Shenzhenu.

Crna lista

Američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca uvrstio je Huawei na crnu listu kompanija čiji se poslovni odnosi s američkim partnerima pomno kontroliraju.

Nekim od ključnih partnera Huaweija, među kojima je i Google, čiji operativni sistem Android upravlja svim mobitelima Huaweija, kao i proizvođačima čipova Intel, Qualcomm i Broadcom, ograničeno je poslovanje s kineskim tehnološkim divom.

“Sve te američke kompanije imaju svoj poslovni integritet i etiku. Trenutne blokade nisu izazvane politikom američkih kompanija nego raznim perspektivama određenih političara”, rekao je Ren.

Istakao je da ne očekuje od američke vlade da preduzme tako “ekstremne mjere” protiv Huaweija, uključujući uvođenje ograničenja toj kompaniji u saradnji s američkim univerzitetima.

“Huawei neće značajnije smanjiti broj zaposlenika”, rekao je Ren, dodajući da je “poslovna konsolidacija” u toku.

Optužbe za špijuniranje

Huawei, drugi najveći svjetski proizvođač mobitela nakon Samsunga, u ozbiljnim je problemima nakon što je postao predmet kaznenih mjera američke vlade u okviru trgovinskog rata između Washingtona i Pekinga izazvanog uvođenjem tarifa na robu vrijednu stotine milijardi dolara iz obje države.

Sjedinjene Američke Države optužuju Huawei i kinesku vladu za špijuniranje drugih zemalja iako dosad nisu pružile nikakav dokaz za to. Washington također vrši pritisak na zapadne saveznike da onemoguće Huawei da koristi infrastrukturu njihove 5G mreže.

Ren je rekao da će Huawei na kraju izaći jači nakon takvih iskušenja.

“Održat ćemo naše nivoe ulaganja u istraživanje i razvoj kako bismo dali doprinos ljudskom društvu. Mislim da ne postoji način da nas neko premlati do smrti”, izjavio je Ren, prenosi dpa.

Izvor: Agencije