Ford otpušta 7.000 radnika u administraciji

Čitav proces otpuštanja bi trebao biti okončan do kraja augusta (EPA)
Čitav proces otpuštanja bi trebao biti okončan do kraja augusta (EPA)

Američka automobilska kompanija Ford je saopćila da će ukinuti 7.000 radnih mesta u administraciji, ili oko 10 posto svoje globalne radne snage s fiksnim mjesečnim primanjima.

Kompanija se na takav potez odlučila u sklopu napora za smanjenje troškova, a koji bi, prema procjenama Forda, trebali donijeti uštedu od oko 600 miliona dolara godišnje.

Radnici će, kako je saopćeno iz kompanije, početi od utorka primatii obavještenja o najavljenim rezovima, a čitav proces bi trebao biti okončan do kraja augusta.

Dobrovoljni odlasci i otpuštanja

U Sjevernoj Americi će biti ukinuto oko 2.400 radnih pozicija.

Izvršni direktor Forda Jim Hackett je u e-mailu zaposlenima napisao da će ukidanje radnih mjesta biti realizirano kroz dobrovoljne odlaske i otpuštanja.

“Da bismo uspjeli u našoj konkurentnoj industriji i pozicionirali Ford tako da pobijedi u budućnosti koja se ubrzano mijenja, moramo smanjiti birokratiju, osnažiti menadžere, ubrzati proces donošenja odluka, fokusirati se na najvrijedniji posao i smanjiti troškove”, napisao je Hackett.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka tvornica automobila nedavno je predočila britanskoj premijerki mjere koje kani poduzeti u slučaju tvrdog Brexita.

14 Feb 2019
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO