SAD i EU zajedno rade na problemu kineske trgovine

Kina, Trgovina
Kristalina Georgieva: Uspostavljanje svjetske trgovine od ključnog je značaja za globalni ekonomski oporavak (EPA)

Čelnici Europske unije nisu shvaćali probleme s kineskim trgovinskim praksama ozbiljno koliko su to trebali u prošlosti, no SAD i EU sada “rade ruku pod ruku” u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji – WTO na kineskim netržišnim gospodarskim politikama, izjavio je najviši američki trgovinski dužnosnik Clete Willems.

SAD i EU žele raditi na zajedničkim projektima koji pružaju tržišne alternative državno vođenim inicijativama “koje mogu doći s posebnim uvjetima”, komentirao je on u Američkoj gospodarskoj komori, kako prenosi Hina.

Ovog mjeseca Kina priređuje svoj drugi summit za svoju “Jedan pojas, jedan put” inicijativu, kojom planiraju povezati Kinu s Azijom, Europom i šire velikim ulaganjem u infrastrukturu.

SAD ne planira poslati svoje visoke dužnosnike na događaj.

Širenje utjecaja i nametanje duga

Washington vidi Peking kao velikog strateškog rivala.

Iz SAD-a su rekli kako inicijativu smatraju načinom širenja kineskog utjecaja i nametanja neodrživog duga zemljama s malim dohotkom koristeći nejasne projekte.

Willems je rekao kako su SAD i EU napredovale u trgovinskim raspravama o soji.

Washington i Bruxelles također su raspravljali i o izgradnji terminala i infrastrukture za ukapljeni zemni plin, tvrdi Willems.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prije nekoliko dana da su SAD i Kina vrlo blizu postizanja trgovinskog sporazuma te da bi on mogao biti objavljen u roku od četiri tjedna, ali je istodobno upozorio Peking da će biti vrlo teško nastaviti trgovinu ne postigne li se sporazum.

Izvor: Agencije