Amerikanac David Malpass novi šef Svjetske banke

David Malpass je ranije kritizirao Svjetsku banku zbog posudbi zemljama poput Kine (EPA)
David Malpass je ranije kritizirao Svjetsku banku zbog posudbi zemljama poput Kine (EPA)

Izvršni odbor Svjetske banke jednoglasno je u petak izabrao Davida Malpassa, dužnosnika američkog Ministarstva financija, za predsjednika ove banke, nastavljajući tradiciju po kojoj je Amerikanac na čelu te institucije, čija je zadaća smanjiti siromaštvo u svijetu.

Svjetska banka je priopćila da će Malpass, dosadašnji podtajnik Ministarstva financija za međunarodna pitanja, preuzeti dužnost u utorak tijekom proljetnog sastanka Svjetke banke i Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Hina.

Savjetnik u kampanji predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2016. bio je jedini kandidat.

Njegov prethodnik Jim Yong-kim imao je 2012. godine dvojicu protukandidata, iz Nigerije i Kolumbije.

Kritizirao Svjetsku banku

Taj Amerikanac južnokorejskog podrijetla podnio je ostavku pred kraj mandata.

David Malpass (62) poznat je po tome što je 2017. godine u Kongresu kritizirao Svjetsku banku, zbog toga što “i dalje posuđuje velike svote novca zemljama” poput Kine, koja je druga gospodarska sila svijeta.

No, Malpass je, isto tako, u travnju 2018. godine dao svoj pristanak za povećanje kapitala Svjetske banke za 13 milijarda dolara za financiranje najsiromašnijih zemalja.

Predsjednik Svjetske banke ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko utjecajna kao dužnost glavnog ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO