Mediji: ‘Zeleno svetlo’ za Huawei u Velikoj Britaniji

Huawei
Washington optužuje Huawei da špijunira za kinesku vladu, što ta kompanija demantira (EPA)

Vlada britanske premijerke Therese May odobrila je kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huawei ograničeni pristup mobilnoj mreži novije generacije 5G.

Britansko nacionalno vijeće za sigurnost na sjednici kojom je predsjedavala premijerka May, odobrilo je ograničeni pristup kineskoj kompaniji Huawei u izgradnji dijelova mreže kao što su antene i druga infrastruktura koja ne čini srž mreže, prenosi britanski Daily Telegraf.

Britanska premijerka je to odlučila unatoč “upozorenjima SAD-a i većine britanskih ministara da postoji rizik po nacionalnu sigurnost”, kako prenosi Tanjug.

Kako se navodi, Huawei je već prisutan u Velikoj Britaniji zahvaljujući dijelovima za izgradnju mobilnih mreža.

Velika Britanija ranije je javno kritizirala Huawei da nije uspio riješiti dugoročne sigurnosne probleme u svojoj opremi za mobilne mreže otkrivši pritom nove “značajne tehničke poteškoće”.

Na meti Washingtona

Vodeća tvrtka svjetskog tržišta, Huawei, na meti je kampanje Washingtona koji mu je zabranio pristup 5G mrežama zbog zabrinutosti da je povezan s kineskom vladom te je poručio da i druge zapadne zemlje trebaju blokirati njegovu tehnologiju.

SAD je ograničio uporabu uređaja Huawei i lobirao kod saveznika da izbjegavaju tu kinesku telekomunikacijsku tvrtku.

Njemačka je prošli mjesec nametnula oštrije kriterije za prodavače koji opremaju mobilne operatere, ali nisu zabranili Huawei, već su umjesto toga poručili kako se pravila odnose na sve dobavljače.

Belgijski centar za kibernetičku sigurnost poručio je nedavno kako nije pronašao dokaze koji upućuju na to da je kineski telekomunikacijski div Huawei prodavao opremu koja bi se mogla koristiti za špijunažu.

Agencija je bila zadužena za analizu potencijalnih prijetnji koje predstavlja Huawei, a koji oprema belgijske mobilne operatere Proximus, Orange Belgium i Telenet.

Nije detektirana prijetnja

“Do sada nismo pronašli tehničke pokazatelje koji ukazuju u smjeru špijunske prijetnje”, rekla je glasnogovornica agencije.

“Nismo još dali konačno izvješće, ali nastavljamo s analizama”, dodala je glasnogovornica.

Huawei je početkom prošlog mjeseca priopćio da podnosi tužbu protiv SAD-a zbog zabrane američkih vlasti da državne službe u toj zemlji i tvrtke koje s njima surađuju koriste opremu tog tehnološkog giganta.

Tužba je dio nastojanja te tvrtke u posljednjih nekoliko mjeseci da ospori tvrdnje kako njezini proizvodi predstavljaju sigurnosni rizik.

Izvor: Agencije