Privrednici: Ukidanje roaminga za bolje poslovanje

Građani zapadnog Balkana ukidanje roaminga smatraju važnim jednako kao i slobodno kretanje, navodi RCC (EPA)

Privrednici Zapadnog Balkana, njih 70 odsto, smatra da bi ukidanje cena rominga u regionu imalo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

Kako se navodi u saopštenju Saveta za regionalnu saradnju – RCC, za privrednike je “matematika jasna”.

“Za poslovnog čoveka s bosanskohercegovačkom SIM karticom, na primer, jedan GB [prenos podataka] bi u Albaniji koštao više od 9.500 evra. Zbog toga većina njih, odnosno 70 odsto, smatra da bi ukidanje cena rominga na zapadnom Balkanu imalo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje i podstaklo ga”, kaže se u saopštenju.

RCC je obavio i anketu među građanima u regionu u kojoj su ocenili da su cene rominga prepreka prilikom putovanja u inostranstvo.

Besplatni roaming za bolje povezivanje

“Rekli su nam da se raduju ukidanju rominga na celom zapadnom Balkanu i da ga smatraju važnim jednako kao i slobodno kretanje. Zaključak je bio da građani zapadnog Balkana žele da budu međusobno bolje povezani i uživaju u besplatnom romingu.”

Novi regionalni sporazum o romingu deo je rezultata u oblasti povezivanja, Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor zapadnog Balkana, na koji su se lideri iz regiona obavezali na samitu zapadnog Balkana u Trstu u julu 2017. godine, kao i agende prioriteta, podržane na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana u Sofiji 2018. godine.

Kako je ranije najavljeno, planira se potpisivanje ovog sporazuma na Drugom digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu.

“Kada ministri iz regiona potpišu sporazum, biće to jasna poruka da je region posvećen evropskim vrednostima, isto kao što evropske vrednosti treba da budu prisutne i na zapadnom Balkanu”, kažu u RCC-u.

Izvor: Agencije