SAD ukida povlašteni trgovinski status Indiji i Turskoj

Narendra Modi, Donald Trump
Donald Trump je najavio da će nastaviti s procjenama pruža li Vlada Indije pravedan i razuman pristup svojim tržištima (Reuters)

Sjedinjene Američke Države, prema uputama predsjednika Donalda Trumpa, planiraju ukinuti preferencijalni trgovinskih status odobren Indiji i Kini, objavio je ured američkog trgovinskog šefa.

Washington „namjerava ukinuti odredbu Indije i Turske kao korisnike statusa država u razvoju prema programu Generaliziranog sistema preferencija (GSP) pošto više ne ispunjavaju kriterije dobivanja tog statusa“, navodi se u saopćenju Ureda američkog trgovinskog predstavnika.

Indija nije pružila osiguranja da će omogućiti traženi pristup tržištu, dok se Turska „dovoljno ekonomski razvila“ pa se tako više ne može klasificirati, nastavljaju iz Ureda.

Prema programu GSP-a, „određeni proizvodi“ mogu ući u SAD bez poreza ukoliko države ispunjavaju kriterije među kojima je „osiguravanje SAD-u pravednog i razumnog pristupa tržištu“.

Indija je, međutim, „uvela brojne trgovinske prepreke koje stvaraju ozbiljne negativne efekte na trgovinu Sjedinjenih Država“, piše u saopćenju.

Za Tursku ovaj američki Ured smatra kako je, nakon što je postala korisnik GSP-a 1975. godine, pokazala „viši nivo ekonomskog razvoja“ što znači kako može „diplomirati“ iz ovog programa.

Udar na New Delhi

Promjene ne mogu stupiti na snagu u narednih najmanje 60 dana nakon njihovog saopćavanja američkom Kongresu i državama na koje se odnose, a taj proces je započeo u ponedjeljak tako što je Trump poslao pisma čelnim osobama oba doma Kongresa.

U jednom od pisama, američki predsjednik je naveo kako je promjena za Indiju odučena nakon „intenzivnih kontakata“ New Delhija i Washingtona.

„Nastavit ću sa procjenama da li Vlada Indije pruža pravedan i razuman pristup svojim tržištima, u skladu sa kriterijem GSP-a“, napisao je američki lider.

U pismu koje se odnosi na Tursku, Trump je napisao kako se ekonomija ove države „razvila i diversificirala“, te istakao kako je Turska već „diplomirao u drugim GSP programima razvijenih država“.

Indija je najveći korisnik programa sa GSP-om, po njemu ona u SAD izvozi 5,6 milijardi dolara vrijedna dobra bez oporezivanja i okončanje ovog programa je najjača akcija protiv New Delhija koju je Trump poduzeo od preuzimanja ureda 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije