Rekordan prihod Huaweija od 100 milijardi dolara

Poslovni pokazatelji Huaweija predstavljaju svijetlu tačku za ovu firma koja se suočava sa intenzivnim političkim pritiscima (EPA)

Prihodi kineske kompanije Huawei porasli su za 19,5 posto u 2018. godini i prvi put premašili 100 milijardi američkih dolara, uprkos kontinuiranim političkim pritiscima s kojima se suočava u cijelom svijetu, prenose agencije.

Prodaja je iznosila 721,2 milijarde juana (107,13 milijardi dolara) prošle godine, dok je neto dobit dostigla 59,3 milijarde juana, što je za 25,1 posto više nego prethodne godine.

Rast prihoda je bio brži nego u 2017. godini, a rast neto dobiti neznatno sporiji.

Poslovni pokazatelji Huaweija predstavljaju svijetlu tačku za ovu firmu koja se suočava sa intenzivnim političkim pritiscima, prije svega iz Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, američka Vlada je pokrenula kampanju među saveznicima protiv uvoza opreme Huaweija za 5G mobilne mreže, navodeći kao razlog bojazan da kineska Vlada može koristiti opremu te kompanije za špijunažu. Huawei je u više navrata negirao te tvrdnje.

Tužba protiv američke Vlade

Ranije ovog mjeseca, Huawei je podnio tužbu protiv SAD-a zbog zakona koji zabranjuje državnim agencijama da kupuju opremu kineskog tehnološkog diva, navodeći da je taj zakon neustavan.

Guo Ping, jedan od rotirajućih predsjednika Huaweija, naveo je u današnjem saopćenju kako je „cyber sigurnost i zaštita privatnosti korisnika apsolutno na samom vrhu“ agende kompanije.

Odgovarajući na pitanje CNBC-a o smjernicama za 2019. godinu, Guo je rekao kako su ukupni prihodi u januaru i februaru porasli za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Dodao je također kako se očekuje dvocifreni rast u ovoj godini, uprkos eksternim ometanjima, dodaju agencije.

Izvor: Agencije