Hrvatska rekorder po manjku radne snage

Najveća nestašica zabilježena je na sjevernom Jadranu, u kompanijama Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije (EPA)

Zbog masovnog iseljavanja, Hrvatska je postala globalni rekorder po relativnom manjku radne snage, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Manpower provedeno u 44 države, pišu agencije.

Istraživanje je obuhvatilo 620 reprezentativnih kompanija i pokazalo je kako hrvatske firme u drugom kvartalu traže 34 posto novih radnika više nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, prenosi Seebiz.

Kako se navodi, najveća nestašica zabilježena je na sjevernom Jadranu, u poduzećima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, koja imaju u planu da zaposle 50 posto više radnika nego što su ih zaposlili u prvom kvartalu 2019. godine, i to najviše zbog početka turističke sezone.

Nije novi zamah

„Poduzećima će biti izazov ispuniti te planove. Veliku potrebu za radnicima iskazuju ne samo tvrtke u turizmu, nego i ostali gospodarski sektori, sve hrvatske regije i svi poslodavci, neovisno o tome jesu li mali ili veliki“, rekao je Goran Šimunović, menadžer privremenog zapošljavanja u Manpoweru.

„Najviše se traže konobari, sobarice, pomoćno osoblje u kuhinji, zidari, tehničari, električari, tesari i slična zanimanja.“

Šimunović ističe kako rekordno visoka potražnja za novim radnicima nije znak nekog novog turističkog, građevinskog ili ukupnog privrednog zamaha, već se u tom postotku kriju i radna mjesta koja su proteklih godina ostala prazna, a poslodavci ne mogu da ih popune.

Prema procjenama Manpowera, hrvatskoj privredi trenutno nedostaje više od 100.000 radnika, a svake godine manjak je sve veći.

Izvor: Agencije


Povezane

Kreditna agencija Standard and Poor's nakon šest godina podigla je kreditni rejting Hrvatske s nivoa znatnog investicijskog rizika na umjereni investicijski rizik, saopštila je hrvatska Vlada. Razlog podizanja rejtinga je nastavak pozitivnih fiskalnih pokazatelja, smanjenje javnog duga, povećanje izvoza i nastavak provedbe strukturnih reformi u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju. Gost Al Jazeere u Zagrebu […]

Published On 23 Mar 2019
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO