Srbija će zabraniti uvoz automobila zagađivača

Od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu u Srbiju, više od 50 posto budu najstarija vozila, starosti preko 11 godina (EPA)

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan najavio je danas kako će uskoro biti zabranjen uvoz starih automobila sa motorom euro 3 standarda u tu balkansku državu.

„Time zaista bitno utičemo na kvalitet životne sredine u kojoj živimo. Sigurno neću odustati od ovoga – da se zabrani uvoz najstarijih vozila sa evro 3 motorom“, poručio je on, prenosi agencija Tanjug.

Trivan je izjavio kako njegovo ministarstvo i Vlada Srbije uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoza automobila s najlošijim motorima, odnosno sa standardima euro 3 i euro 4, kao i automobila starijih od 10 godina.

Ministar je objašnjavajući svoju izjavu rekao kako se može vidjeti, ako se analiziraju podaci za svaku godinu, kako od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu u Srbiju više od 50 posto budu najstarija vozila, starosti preko 11 godina, kao i kako su uglavnom u euro 3 kategoriji i sa dizel motorom.

Pojačati kontrole

„Mora ozbiljno da se pogleda statistika. I nećemo da odustanemo od toga da nađemo rešenje za ta vozila koja najviše zagađuju“, dodao je Trivan.

Na pitanje šta će biti sa takvim vozilima koja se već voze na ulicama Srbije, ministar je rekao kako se korištenje tih vozila ne može zabraniti.

„Ali možemo pri registraciji pojačati ono što već postoji – kontrole. Hajde da ponovo merimo kako treba izduvne gasove. Kada budemo kadri da merimo količinu izduvnih gasova koji su štetni, onda više nije bitno da li ste uvezli vozilo od 20 godina“, naveo je Trivan.

Na pitanje zašto se to onda sada ne radi, ministar je rekao da nema tehničkih mogućnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Neki od najvećih njemačkih gradova, uključujući Berlin i Frankfurt, mogli bi u sljedećoj godini usvojiti djelimičnu zabranu za dizel vozila. Njemačka vlada suočena je s kaznama EU zbog kršenja nivoa zagađenja zraka, pa nadležne institucije i nevladine organicije uključene u zaštitu okoline pozivaju na hitno djelovanje. Donosimo priču iz Berlina.

Published On 29 Dec 2018

Najveći izvor zagađenja zraka u bh. Kantonu Sarajevo jesu kućna ložišta, precizirano je u informaciji kantonalne Vlade. Navedeno je i kako se upravo na njihove emisije ne može djelovati planom interventnih mjera, nego samo dugoročno. Stručnjaci tvrde da je rješenje jednostavno.

Published On 09 Dec 2018
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO