Brexit bez sporazuma koštat će Španiju više od 9,5 milijardi eura

Napominje se i da će bilo koji oblik Brexita uzrokovati finansijsku štetu u Španiji (Arhiva)
Napominje se i da će bilo koji oblik Brexita uzrokovati finansijsku štetu u Španiji (Arhiva)

Centralna banka Španije saopćila je da će ta zemlja pretrpjeti ozbiljnu finansijsku štetu ako se dogodi Brexit bez sporazuma.

U izvještaju Centralne banke Španije navodi se da bi u slučaju Brexita bez sporazuma Španija tokom sljedećih pet godina pretrpjela štetu veću od 9,5 milijardi eura, prenosi Anadolija.

Napominje se i da će bilo koji oblik Brexita uzrokovati finansijsku štetu u Španiji.

U izvještaju se dodaje da će u slučaju Brexita bez sporazuma ekonomski rast Španije u sljedećih pet godina biti smanjen na 0,82 posto.

Pad izvoza i uvoza

Stručnjaci Centralne banke Španije procijenili su da će, ako se zaista dogodi Brexit bez sporazuma, Španija u sljedećih pet godina imati pad izvoza za 2,6 posto, kao i pad uvoza za 1,78 posto.

Britanski parlament usvojio je 14. marta prijedlog vlade premijerke Therese May za ponovno glasanje o sporazumu o Brexitu i prolongiranju Brexita do 30. juna.

Prema toj odluci, Velika Britanija vjerovatno neće napustiti Evropsku uniju 29. marta, kao što je bilo planirano.

Očekuje se da će May uskoro tražiti od zvaničnika Evropske unije da odobre odgađanje Brexita do 30. juna.

Ako EU pristane na odgodu, Velika Britanija neće napustiti blok 29. marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Manje od dvije sedmice uoči ranije utvrđenog datuma Brexita, britanska Vlada nema izlaznu strategiju koju podržava Parlament. Produženje izlaznog roka, koje će naredne sedmice zatražiti od Brisela, moglo bi produžiti i stanje neizvijesnosti, ali i ugroziti Brexit. Tvrdog Brexita se plaši London, koji bi time mogao izgubiti poziciju finansijskog centra svijeta. S stanovnicima Londona razgovarali smo […]

Svi su gubitnici zbog izlaska Velike Britanije i Evropske unije i svako razdvajanje izaziva nesigurnost kod onih koji se razdvajaju, opisao je glavni evropski pregovarač.

15 Mar 2019
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO