Izvještaj: Na Kosovu najviše, u Srbiji i Albaniji najmanje nezaposlenih

Žena, Muškarac
Radnice su se suočile s razlikama u plaćama od osam posto u 2017., dok je prosjek EU-a iznosio 16 posto (EPA)

U izvještaju Svjetske banke i Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije o trendovima na tržištima rada na Zapadnom Balkanu za 2018. godinu, ističe se da je nezaposlenost na Kosovu najveća na Balkanu i da iznosi 29 posto.

U izvještaju se konstatuje da je u zemljama zapadnog Balkana stopa nezaposlenosti pala sa 16,2 posto na 15,3 posto, što je prema procjenama te dvije institucije historijsko smanjenje nezaposlenosti, prenosi Beta.

Stopa nezaposlenosti se kreće od 12 posto u Albaniji i Srbiji, do 29 posto na Kosovu.

Poboljšava se stopa zapošljavanja mladih

Također se konstatuje da se region suočava sa suštinskim dugoročnim smanjenjem nezaposlenosti, od 1,5 miliona nezaposlenih 2011. godine na 776.000 u drugom tromjesečju 2018. godine.

Bez obzira na ta pozitivna kretanja, stopa nezaposlenosti ostaje dvostruko ili trostruko veća u odnosu na zemlje Evropske unije.

Žene su i dalje najmanje predstavljene na tržištima rada, ali su one bile „najveći dobitnici skoro polovine ovog povećanja zapošljavanja“, navodi se u izvještaju.

Piše i da se poboljšava stopa zapošljavanja mladih, ali nezavisno od toga, prema izvještaju, prosječno 50 posto mladih radi na osnovu ugovora na određeno vrijeme.

Izvor: Agencije