Garantovana primanja nisu popravila zaposlenost u Finskoj

Država je pokušala ponuditi zaštitu za one koji ne mogu ili ne žele raditi (EPA)

Finska vlada objavila je prve zaključke svog testiranja temeljnog dohotka završenog prije mjesec dana, objavivši kako su znanstvenici otkrili da ta mjera nije uspjela potaknuti nezaposlene da više rade i zarađuju, prenosi Reuters. 

Tijekom testiranja 2.000 slučajno odabranih nezaposlenih Finaca imalo je priliku postati prvim Europljanima koji su primali temeljni dohodak, mjesečni ček od 560 eura isplaćen od države tijekom dvije godine, bez obzira na to rade li ili ne. 

“Utjecaj na zapošljavanje prvu godinu testiranja bio je malen”, rekla je finska ministrica zdravlja i društvenih pitanja Pirkko Mattila. 

Ipak osjetili poboljšanja

Finska istražuje alternative obnavljanju svog modela društvene zaštite, što je ogroman zadatak koji čeka pobjednika parlamentarnih izbora u travnju. 

Testiranjem se pokušalo ponuditi zaštitnu mrežu za one koji ne mogu ili ne žele raditi, istodobno ih ohrabrujući da prihvaćaju malo plaćene ili privremene poslove bez straha od gubitka privilegije. 

Iako je utjecaj na nezaposlenost bio minimalan, ispitanici su izvijestili da su sretniji i zdraviji od kontrolne skupine. 

“Primatelji temeljnog dohotka izvijestili su o poboljšanju po svim pitanjima u odnosu na kontrolnu skupinu”, kazao je voditelj istraživanja Olli Kangas. 

Najmanja nezaposlenost u posljednjih deset godina

Originalni plan vlade desnog centra bilo je proširivanje temeljnog dohotka nakon dvije godine jer se želi boriti protiv dugotrajne nezaposlenosti. 

Umjesto toga vlada je prošle godine poduzela nove mjere, uvevši kazne za nezaposlene koji odbijaju ili ne žele prihvaćati posao dok dobivaju doprinose. 

Nezaposlenost je u prosincu u Finskoj pala na 6,6 posto, što je najmanje u posljednjih deset godina. 

Izvor: Agencije