Članice EU-a prihvatile rješenje za sporni njemačko-ruski plinovod

Kompromis je podržalo 27 od 28 zemalja EU-a; protiv je bila samo Bugarska (EPA)

Predstavnici većine zemalja Evropske unije prihvatili su kompromisno rješenje za izmijenjenu evropsku regulativu o plinovodima koje neće ugroziti rusko-njemački projekt “Sjeverni tok 2”, izjavili su u petak za dpa evropski diplomatski izvori.

Tema današnjeg sastanka predstavnika zemalja članica bile su izmjene evropske direktive o plinu koje bi Evropskoj komisiji osigurale veći utjecaj na regulativu plinovoda, uključujući i “Sjeverni tok 2”.

Taj plinovod dužine gotovo 1.200 kilometara trebao bi dopremati ruski plin u Njemačku kroz Baltičko more, prenosi HINA.

Francuska je u četvrtak neočekivano utrla put kompromisu, podržavši izmijenjenu verziju prijedloga, koji je izradila zajedno s Njemačkom.

Primjena regulative

Bit prijedloga jest da bi pravo na primjenu evropske regulative, odnosno na moguće izuzeće imala zemlja EU-a na čijoj je teritoriji, odnosno u čijim je teritorijalnim vodama prva interkonekcijska tačka plinovoda – u slučaju “Sjevernog toka 2” Njemačka.

Prethodni je prijedlog predviđao to pravo za zemlje članice EU-a kroz čiju teritoriju, odnosno teritorijalno more plinovod prolazi.

Kompromis je podržalo 27 od 28 zemalja EU-a – protiv je bila samo Bugarska, izjavio je za njemačku novinsku agenciju dpa neimenovani francuski zvaničnik.

“Usvajanje direktive garantirat će veću evropsku kontrolu nad energetskim projektima kako bi se osigurala veća nezavisnost i suverenitet Evropske unije u sferi energetike”, rekao je.

Izvor: Agencije