Njemačka suočena s budžetskim deficitom

Kabinet kancelarke Angele Merkel bi o nacrtu budžeta za 2020. i planove za finansiranje do 2023. trebao raspravljati 20. marta (Arhiva)

Njemačkoj do 2023. godine prijeti rupa u budžetu od oko 25 milijardi eura, zbog usporavanja rasta privrede, zbog kojeg bi i prihodi od poreza mogli biti niži od predviđenog, pokazao je dokument Ministarstva finansija te države.

Napetosti na svjetskom tržištu i zabrinutost zbog Brexita već su primorale Njemačku da smanji svoja predviđanja rasta za ovu godinu s 1,8 na 1 posto.

Dokument Ministarstva finansija, pripremljen za resornog ministra Olafa Scholza za predstavljanje drugim ministrima, upozorava na godišnje deficite u budžetu od pet milijardi eura do i uključujući 2022. godinu.

“Ovo je poziv na buđenje kolegama da su vremena postavljanja zahtjeva bez pokrivenih računa gotova. Sad je vrijeme za budžetsku disciplinu”, poručila je zamjenica ministra finansija Bettina Hagedorn.

Lani suficit 11 milijardi eura

Potencijalni budžetski deficiti predstavljaju dramatično pogoršanje finansija najveće evropske privrede, koja je prošle godine zabilježila suficit od oko 11 milijardi eura.

U dokumentu se navode dodatni rizici za budžet, uključujući troškove vezane za napuštanje uglja kao energenta.

Kabinet kancelarke Angele Merkel bi o nacrtu budžeta za 2020. i planove za finansiranje do 2023. godine trebao raspravljati 20. marta.

Vladine porezne procjene trebale bi biti ažurirane 9. maja.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada