Lavrov: Evropska komisija mora dati čvrste garancije za Turski tok

Rusija, pored Turskog toka, radi na projektu Sjeverni tok 2 (EPA)
Rusija, pored Turskog toka, radi na projektu Sjeverni tok 2 (EPA)

Rusiji su potrebne čvrste garancije Evropske komisije za izgradnju tranzitne linije plinovoda Turski tok koja će ići prema Evropi, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose agencije.

„Izgradnja Turskog toka napreduje prema planu. Razmatraju se i opcije za produžetak kopnene tranzitne linije ovog plinovoda u evropskom pravcu“, rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tass.

„Međutim, s obzirom na tužne lekcije povezane sa Južnim tokom, čvrste pravne garancije Evropske komisije su svakako potrebne“, dodao je on.

Oboren rekord

Šef ruske diplomatije istakao je kako je Gazprom prošle godine oborio rekord u isporukama plina na evropsko tržište.

„Realizacija velikih infrastrukturnih projekata se nastavlja, među kojima je i Sjeverni tok 2 koji bi trebao, preko najkraće i najjeftinije rute, diverzificirati snabdijevanje plinom za evropske potrošače“, rekao je Lavrov.

Prva linija plinovoda Turski tok namijenjena je za isporuke plina tržištu Turske, a druga za države južne i jugoistočne Europe.

Kapacitet svake linije je po 15,75 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlast u Srbiji objavila je da za nekoliko sedmica počinje gradnja plinovoda kroz Srbiju, koji bi se priključio na Turski tok preko Bugarske do Mađarske. Time bi, kako tvrde predstavnici vlasti, Srbija osigurala stabilno snabdijevanje plinom. Međutim, konačno odobrenje Evropske unije za ovaj projekt još nije stiglo, a iz Washingtona stižu najave da će američki […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO