Brexit bez dogovora vodi Veliku Britaniju u recesiju

Rast britanske privrede će biti pod uticajem toga kako će se provesti Brexit, upozorava Fitch (EPA)

Agencija Fitch poručila je da bi mogla smanjiti ‘AA’ kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva zbog sve veće nesigurnosti u vezi pregovora između Velike Britanije i Europske unije o razlazu, a u slučaju Brexita bez dogovora, britansko bi gospodarstvo mogla uroniti u recesiju, prenosi Reuters.

“Fitch vjeruje da bi Brexit bez dogovora vodio u značajne poremećaje u gospodarstvu i trgovini Ujedinjenog Kraljevstva, barem kratkoročno”, navodi se u priopćenju te agencije.

Dodaje se da bi agencija mogla smanjiti i ‘AA’ rejting središnje banke – Bank of England – ako smanji rejting Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska premijerka Theresa May nastoji od Europske unije dobiti neke povoljnije uvjete prilikom izlaska Britanije iz EU-a kako bi dobila podršku u parlamentu za Brexit.

Pritom je u vremenskom škripcu, s obzirom da se bliži rok razlaza 29. ožujka, podsjeća Reuters.

Usporen rast privrede

“Da bi sporazum o izlasku dobio podršku parlamenta u zadanom roku, trebala bi se znatno povećati podrška vladi”, navodi Fitch.

Ističe da će rast britanskog gospodarstva biti pod utjecajem toga kako će se provesti Brexit.

U posljednjem tromjesečju prošle godine rast je usporio na samo 0,2 posto, s 0,6 posto u prethodnom kvartalu, što znači da je u cijeloj 2018. godini gospodarstvo poraslo 1,4 posto, navodi Fitch.

Ako Britanija napusti EU bez dogovora o trgovini, granicama i ostalim pitanjima, suočit će se s rizikom od recesije, koja bi mogla biti isto takvog intenziteta kao ona početkom ‘90-ih godina, kada je u šest tromjesečja bruto domaći proizvod (BDP) pao za dva posto.

No, Fitch poručuje i da trenutno smatra da će Brexit bez dogovora biti izbjegnut, pri čemu bi BDP u ovoj godini mogao porasti za 1,6, a u 2020. za 1,8 posto.

Izvor: Agencije