Dug SAD-a na novom rekordu od 22.000 milijardi dolara

Burza
MMF je nedavno upozorio na ozbiljnost usporavanja svjetske ekonomije zbog pandemije korona virusa (AP)

Državni dug Sjedinjenih Američkih Država prešao je novu granicu, dosegnuvši prvi put više od 22.000 milijarda (22 bilijuna) dolara, prenosi Tanjug.

Dnevno izvješće Ministarstva financija, objavljeno u utorak, pokazuje da je ukupan javni dug “težak” 22.010 milijarda dolara u odnosu na 19.950 milijarda, koliko je iznosio kad je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost 20. siječnja 2017., izvještava agencija AP.

Iznos duga povećan je otkad je usvojeno Trumpovo smanjenje poreza od 1.500 milijarda dolara u prosincu 2017. i nakon prošlogodišnje odluke Kongresa o povećanju potrošnje na domaće i vojne programe.

Državni dug zbir je godišnjih proračunskih deficita.

Ured Kongresa za kontrolu proračuna (CBO) predviđa da će ovogodišnji deficit biti 897 milijarda dolara, što je povećanje za 15,1 posto u odnosu na prošlogodišnji manjak od 779 milijarda dolara.

CBO predviđa nastavak rasta deficita

CBO predviđa da će deficit nastaviti rasti za maksimalnih 1.000 milijardi dolara godišnje, počevši od 2022., te da to povećanje nijednom neće biti ispod tog iznosa do 2029.

Na to će uglavnom utjecati rastući troškovi financiranja socijalne i zdravstvene zaštite (Medicare), s obzirom na masovno umirovljenje pripadnika naraštaja rođenih nakon Drugog svjetskog rata.

Unatoč rastućoj razini saveznog duga, mnogi ekonomisti smatraju da su rizici mali i ukazuju na trenutačne kamatne stope, koje su i dalje neuobičajeno niske prema povijesnim standardima.

Ipak, neki proračunski stručnjaci upozoravaju da sve veći državni dug predstavlja znatan rizik za Vladu jer bi joj mogao otežati da na eventualnu financijsku krizu odgovori smanjenjem poreza ili povećanjem potrošnje, navodi AP.

Izvor: Agencije