Najniži rast britanske ekonomije od 2012.

Diplomati se još ne mogu usaglasiti na koji će period i pod kojim uvjetima Brexit biti odgođen (Ilustracija)

Britanska ekonomija zabilježila je najniži rast u posljednjih šest godina, što se tumači neizvjesnošću zbog izlaska zemlje iz Evropske unije.

Prema podacima Britanskog ureda za nacionalnu statistiku (ONS), britanska ekonomija u 2018. porasla je za 1,4 posto, u odnosu na 1,8 posto u prethodnoj.

To je najniži godišnji rast u Velikoj Britaniji od 2012, kada je iznosio također 1,4 posto.

Ministar finansija te zemlje Phillip Hammond rekao je da je ta brojka “solidna” s obzirom na trenutne okolnosti, ali je priznao da britanska ekonomija ispašta zbog Brexita.

“Što prije to riješimo, to bolje, jer se ranije možemo okrenuti većem rastu u budućnosti”, rekao je Hammond.

Prema podacima ONS-a, britanska ekonomija u posljednjem kvartalu 2018. porasla je za samo 0,2 posto, dok je u ranija tri mjeseca bilježila skok za 0,6 posto, a u isto vrijeme poslovne investicije nastavljaju padati.

Funta bi mogla pasti za osam posto

Konsultantska kuća “Capital Economics” tvrdi da se za usporavanje rasta može kriviti Brexit jer, “što je više sumnje u vezi sa sporazumnim izlaskom Velike Britanije iz EU-a, više se poslovnih aktivnosti odgađa”.

Velika Britanija napustit će Evropsku uniju 29. marta, gotovo tri godine nakon što je 52 posto stanovnika zemlje na referendumu u junu 2016. glasalo za izlazak iz bloka.

No, britanska premijerka Theresa May, nakon mjeseci pregovora sa zvaničnicima iz Evropske unije, ne uspijeva dobiti povjerenje britanskih zakonodavaca, koji odbijaju prihvatiti njen sporazum o Brexitu.

Mogućnost Brexita bez dogovora mnogi ekonomisti smatraju potencijalno užasnim po britansku ekonomiju, dok centralna banka Velike Britanije upozorava da bi funta mogla pasti i za osam posto, a taj scenario vodio bi padu cijena kuća za čitavu trećinu.

Vlada procjenjuje da bi potencijalni pad britanske ekonomije mogao dostići i devet posto u slučaju Brexita bez sporazuma.

Izvor: Agencije