Putin: Bugari namjerno odgađaju izgradnju Turskog toka

Rusija gradi dvije linije plinovoda Turski tok, pri čemu je kapacitet svake 15,75 milijardi kubnih metara (bcm) plina godišnje (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je Bugarsku da namjerno odgađa izgradnju ruskog plinovoda Turski tok na svojoj teritoriji i upozorio kako bi Moskva mogla naći načine da zaobiđe Sofiju ako treba, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Bugarski premijer Bojko Borisov je negirao bilo kakva namjerna odgađanja, navodeći kako je izgradnja počela kasno – prije tri mjeseca – jer se Sofija pridržava pravila Evropske unije o javnim nabavkama, čime osigurava da Brisel ne blokira taj projekat.

Poziv u posjetu

„Ako bugarsko rukovodstvo ne želi to (plinovod Turski tok), naći ćemo druge načine za njegovu realizaciju u južnoj Evropi“, rekao je Putin, ne elaborirajući detalje.

Borisov je ovim povodom izjavio na bugarskoj privatnoj televiziji BTV kako njegova Vlada ubrzava izgradnju plinovoda i pozvao Putina u posjetu da se lično uvjeri u to.

„Svako ima pravo tražiti alternativne pravce. Mi tražimo alternativnu diverzifikaciju. Pored toga, politički im vjerovatno nije baš drago što je Bugarska tako lojalna, jaka članica NATO-a i Evropske unije“, dodao je bugarski premijer.

„Moj odgovor predsjedniku Putinu je da je dobrodošao da nas posjeti i vidi brzinu kojom gradimo, u prosjeku pet kilometara dnevno. Krenuli smo kasno, jer su se morale provesti mnoge procedure… Mi se pridržavamo pravila EU i zato je sigurno da ćemo ga izgraditi (plinovod).“

Ugovor sa Saudijcima

Rusija gradi dvije linije plinovoda Turski tok, pri čemu je kapacitet svake 15,75 milijardi kubnih metara (bcm) plina godišnje. Prvi krak je namijenjen snabdijevanju Turske ovim energentom, a drugi treba ići od turske granice preko Bugarske u Srbiju i Mađarsku.

Moskva planira prvu liniju pustiti u pogon sljedećeg mjeseca, dok pokretanje druge zavisi od izgradnje potrebne infrastrukture u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, navodi Reuters.

Bugarska je potpisala ugovor u vrijednosti 1,1 milijardi eura sa grupom Arkad koju predvodi Saudijska Arabija, za izgradnju ovog plinovoda preko njene teritorije u dužini od 474 kilometra.

Zvanična Sofija se nadala kako će plinovod biti operativan do maja 2020. godine, ali obzirom na to da je ugovor sa Arkadom potpisan prije samo tri mjeseca, pomjerila je rok za kraj slijedeće godine.

Izvor: Agencije