Isporučeni prvi Teslini automobili proizvedeni u Kini

Teslin Model 3 proizveden u Kini košta 355.800 juana (50.000 dolara) prije subvencija (EPA)

Kompanija Tesla isporučila je prvih 15 električnih automobila Model 3, proizvedenih u fabrici u Šangaju za manje od godinu dana otkad je taj pogon, vrijedan dvije milijarde dolara, počeo s radom, što je rekord među globalnim proizvođačima automobila u Kini.

Iz Tesle su najavili da će povećati isporuke od sljedećeg mjeseca.

Američki proizvođač električnih automobila obilježio je početak isporuka svečanošću na kojoj je 15 radnika Tesle preuzelo kupljene automobile, a jedan od njih iskoristio je tu priliku da zaprosi svoju djevojku nakon što je postao vlasnik novog četvorotočkaša, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Planovi Tesle

Teslin Model 3 proizveden u Kini košta 355.800 juana (50.000 dolara) prije subvencija, dok je početna cijena uvoznih automobila Model 3 iznosila 439.000 juana za verziju dužeg dometa.

Fabrika u Šangaju, podignuta i pokrenuta za samo 357 dana, dio je Teslinih planova da pojača prisustvo na najvećem svjetskom tržištu automobila i minimizira posljedice trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Taj proizvođač automobila, koji je prethodno uvozio sva vozila koja prodaje u Kini, saopćio je da namjerava početi s isporukama iz fabrike u Šangaju prije nove lunarne godine, koja počinje 25. januara.

Izvor: Agencije