Gazprom Naftogazu plaća 2,9 milijardi dolara

Gazprom i ukrajinski Naftogaz završili su pregovore o konačnim detaljima ugovora o tranzitu ruskog plina preko Ukrajine (EPA)

Gazprom će Ukrajini platiti 2,9 milijardi dolara u okviru šireg plinskog ugovora prije 29. decembra da bi Kijev povukao novu tužbu za neizmirena potraživanja, saopćio je ruski naftni gigant.

U saopćenju se navodi da se očekuje da Ukrajina potpiše dokument o poravnanju i povuče tužbu za sva neizmirena potraživanja prije 29. decembra, prenosi Tanjug.

Gazprom i ukrajinski Naftogaz završili su pregovore o konačnim detaljima ugovora o tranzitu ruskog plina preko Ukrajine, kako bi Rusija nastavila da izvozi taj energent u Evropu i poslije 31. decembra, kada ističe aktuelni ugovor.

Ukrajina i Rusija će zaključiti ugovor o tranzitu ruskog plina na pet godina sa mogućnošću produženja na još 10 godina, izjavio je ukrajinski ministar energetike Oleksej Orhel.

Iznoseći konačne detalje ugovora, on je objasnio da paket sporazuma sa Rusijom ne uključuje direktnu isporuku plina Ukrajini i dodao da je dogovoreno povećanje tarife za transport plina.

Teški pregovori

Prema njegovim riječima, sporazum o novom paketu je postignut kao rezultat kompleksnih i teških pregovora i istakao da će ruski plin i dalje teći preko ukrajinske teritorije.

Jedan od direktora ukrajinskog Naftogaza Jurij Vitrenko rekao je da dvije strane moraju da potpišu sve sporazume u vezi sa tranzitom ruskog plin, kao i sporazum o povlačenju tužbi i kontratužbi prije 29. decembra, da bi isporuke tog energenta ka Evropi bile nastavljene i poslije 31. decembra.

On je ocijenio da je to veoma težak zadatak, ali je dodao da će ukrajinska strana vrijedno raditi na tome.

Rusija i Ukrajina su, uz posredovanje Evropske komisije, postigle na sastanku u Berlinu u četvrtak načelni sporazum o tranzitu plina, a zvaničnici obje zemlje su najavili objavljivanje detalja sporazuma.

Izvor: Agencije