EU za pošten trgovinski sporazum s Londonom

Evropska komisija je istakla kako je cilj 'brz i blagorodan sporazum, uz poštovanje normi o robi, uslugama, zaštiti podataka, pristupu tržištu' (EPA)
Evropska komisija je istakla kako je cilj 'brz i blagorodan sporazum, uz poštovanje normi o robi, uslugama, zaštiti podataka, pristupu tržištu' (EPA)

Evropska unija je stavila do znanja kako sa Velikom Britanijom, koja namjerava napustiti članstvo do kraja januara, želi budući trgovinski sporazum “bez carina, kvota, ali i dampinga”. Iako im je očigledno da će im Bitanci postati “konkurenti”, upozoravaju ih da “moraju biti pošteni”, prenosi agencija Beta.

To su stavili do znanja predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen te čelnici Njemačke i Francuske Angela Merkel i Emmanuel Macron.

Londonu je “oduševljenu” poruku poslao i američki predsjednik Donald Trump koji je rekao da se Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama sada otvaraju vrata “za još veći i korisniji trgovinski sporazum” nego bilo koji London bude mogao sklopiti s Evropskom unijom, prenose britanski mediji.

Moguće veliko privlačno tržište

Trump je to već ranije isticao, a poručivao je kako i druge članice trebaju u svom interesu napustiti Evropsku uniju jer će tad sklopiti za svoje interese mnogo unosnije sporazume sa SAD-om.

Mnogi u EU su, ne bez uznemirenja, prepoznali i moguće namjere buduće vlade u otcjepljenoj Velikoj Britaniji da britanski otok pretvori u veliko privlačno tržište praktično bez carina, kvota, s krajnje niskim porezima, što bi privuklo velike investicije i trgovinu iz cijelog svijeta.

To bi onda došlo u priličan sukob s mogućim “konkurentskim, ali poštenim” sporazumom s Unijom, a nema sumnje kako će i vlada u Washingtonu Velikoj Britaniji ponuditi poseban sporazum o trgovini i tijesnoj saradnji u bitnim sektorima industrije i visokih tehnologija, uključujući i vojnu, što bi ih objektivno dovelo u sukob sa EU, odnosno željenom saradnjom sa Briselom i “trgovinom bez dampinga”.

Jednaka pravila

Sad kad je, poslije izbora u Velikoj Britaniji i očekivanja da britanski Parlament vrlo uskoro to potvrdi, jasno da je Brexit praktično gotova stvar, svi u Uniji kažu kako će biti jako teško sklopiti krajnje složeni i zahtjevni sporazum o političkim načelima razdruženja i trgovinskih odnosa s Londonom do utanačenog roka, a to je kraj 2020. godine.

Vođe EU su prošlog petka na zasjedanju u Briselu predočili kako žele “što prije” razdruženje s Velikom Britanijom na temelju već ispregovaranog dogovora i “što je moguće tješnje buduće odnose… uz ravnopravne obaveze”.

Evropska komisija je istakla kako je cilj “brz i blagorodan sporazum, uz poštovanje EU normi o robi, uslugama, zaštiti podataka, pristupu tržištu” i drugim ključnim segmentima.

Ali, kako tvrdi britanski list Sunday Times pozivajući se na riječi zvaničnika bliskog britanskoj vladi, premijer Boris Johnson namjerava zaobići “teren za utakmicu s jednakim pravilima” jer želi zadržati pravo da propise na ključnim sektorima uredi po svojoj volji, čak i ako to znači da se neke carine u trgovini moraju uvesti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO