Agencija S&P povećala kreditni rejting Srbije

Pozitivno su ocijenjeni rast investicija, poboljšanje uvjeta na tržištu rada, rast izvoza te jačanje bankarskog sistema (EPA)

Agencija Standard and Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting Srbije sa BB na BB+, uz pozitivne izglede, što su dužnosnici ocijenili kao potvrdu uspješnih ekonomskih reformi i fiskalne stabilnosti.

Odluka agencije donesena je zbog značajnog poboljšanja makroekonomskih pokazatelja, adekvatne monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) i čvrste fiskalne discipline, saopćeno je iz NBS-a, prenosi Hina.

Srbija je 2017. i 2018. godine ostvarila suficit u prosjeku od 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a trend je nastavljen i u 2019. godini – za prvih deset mjeseci iznosi više od jedan posto BDP-a.

Agencija S&P očekuje da bi dalji rast direktnih stranih ulaganja mogao podržati rast izvoza i BDP-a, što bi “bio ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u idućoj godini”.

Smanjenje udjela javnog duga

Agencija navodi da je u proteklom razdoblju ostvareno značajno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, uz prognozu da će se taj trend nastaviti.

U izvještaju su pozitivno ocijenjeni rast investicija, poboljšanje uvjeta na tržištu rada, rast izvoza te jačanje bankarskog sistema.

Premijerka Ana Brnabić ohrabrena je izvještajem S&P-a i očekuje “još više posla za građane, kvalitetniji život i bolje zarade, više investicija…”

“Ako se ovako nastavi, Srbija bi sledeće godine mogla da dođe do investicijskog rejtinga, što će biti istorijski uspeh”, ocijenila je Brnabić.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada