Qantasov probni 19-satni let od Londona do Sydneyja

Put dug 17.800 kilometara drugi je najduži let Qantasa (EPA)
Put dug 17.800 kilometara drugi je najduži let Qantasa (EPA)

Vodeći australski avioprevoznik Qantas, mjesec nakon rekordno dugog leta između američke metropole New Yorka i Sydneyja, realizira probni 19-satni let od britanske prijestolnice do Sydneyja.

Qantasov let QF 7879 krenuo je a londonskog aerodroma luke Heathrow u četvrtak rano ujutro, a očekuje se kako će sletjeti 19 sati i 30 minuta kasnije na aerodrom Kingsford Smith u Sydneyju, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Put dug 17.800 kilometara drugi je najduži let Qantasa u okviru naučnog istraživanja smanjivanja utjecaja promjene vremenskih zona na putnike te proučavanja mogućnosti poboljšavanja zdravlja posade.

Qantas je za potrebe probnog leta preuredio novi Boeing 787-9 Dreamliner, kako bi primio maksimalnu količinu goriva i ograničio je broj putnika i prtljaga, što omogućava da se tako dugi let obavi bez dodatnih slijetanja radi točenja goriva.

U avionu je 50-ak putnika i članova posade.

Petodnevno putovanje

Ovo će biti drugi put u historiji da je komercijalni avion preletio taj put, pošto je Qantas 1989. godine Boeingom 747-400 preletio put između dva grada za više od 20 sati.

Australski avioprevoznik je počeo letjeti između Londona i Sydneyja 1947. godine i tada je trebalo pet dana za taj put, koji je uključio šest dodatnih slijetanja.

Prošle godine pokrenuo je liniju Perth – London, jedinu direktnu vezu između Australije i Evrope, za koju je potrebno 17 sati leta.

Prošlog mjeseca Qantas je uspješno izveo najduži neprekidni let komercijalnog zračnog prevoznika na svijetu – od New Yorka do Sydneyja.

Probni let od 16.200 kilometara trajao je 19 sati i 16 minuta.

Iako je let od Londona do Sydneyja 1.500 kilometara duži od onog New York – Sydney, očekuje se da će trajati jednako dugo zbog zračnih strujanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO