Qantasov probni 19-satni let od Londona do Sydneyja

Put dug 17.800 kilometara drugi je najduži let Qantasa (EPA)

Vodeći australski avioprevoznik Qantas, mjesec nakon rekordno dugog leta između američke metropole New Yorka i Sydneyja, realizira probni 19-satni let od britanske prijestolnice do Sydneyja.

Qantasov let QF 7879 krenuo je a londonskog aerodroma luke Heathrow u četvrtak rano ujutro, a očekuje se kako će sletjeti 19 sati i 30 minuta kasnije na aerodrom Kingsford Smith u Sydneyju, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Put dug 17.800 kilometara drugi je najduži let Qantasa u okviru naučnog istraživanja smanjivanja utjecaja promjene vremenskih zona na putnike te proučavanja mogućnosti poboljšavanja zdravlja posade.

Qantas je za potrebe probnog leta preuredio novi Boeing 787-9 Dreamliner, kako bi primio maksimalnu količinu goriva i ograničio je broj putnika i prtljaga, što omogućava da se tako dugi let obavi bez dodatnih slijetanja radi točenja goriva.

U avionu je 50-ak putnika i članova posade.

Petodnevno putovanje

Ovo će biti drugi put u historiji da je komercijalni avion preletio taj put, pošto je Qantas 1989. godine Boeingom 747-400 preletio put između dva grada za više od 20 sati.

Australski avioprevoznik je počeo letjeti između Londona i Sydneyja 1947. godine i tada je trebalo pet dana za taj put, koji je uključio šest dodatnih slijetanja.

Prošle godine pokrenuo je liniju Perth – London, jedinu direktnu vezu između Australije i Evrope, za koju je potrebno 17 sati leta.

Prošlog mjeseca Qantas je uspješno izveo najduži neprekidni let komercijalnog zračnog prevoznika na svijetu – od New Yorka do Sydneyja.

Probni let od 16.200 kilometara trajao je 19 sati i 16 minuta.

Iako je let od Londona do Sydneyja 1.500 kilometara duži od onog New York – Sydney, očekuje se da će trajati jednako dugo zbog zračnih strujanja.

Izvor: Agencije