Njemačka opet izbjegla recesiju

Više se ulagalo i u gradnju, dok su ulaganja u mašine i opremu smanjena (EPA)

Njemačka privreda blago je porasla u trećem tromjesečju zahvaljujući državnoj i potrošnji domaćinstava, koje su nadoknadile pad aktivnosti u industriji, pokazali su podaci Državnog statističkog ureda objavljeni u četvrtak.

Od jula do septembra najveća evropska ekonomija porasla je za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je Destatis.

Ured je ujedno snizio procjenu za drugo tromjesečje, koja sada pokazuje nešto veći pad aktivnosti, za 0,2 posto.

Izvoz porastao, uvoz stagnirao

Dosad su u Destatisu procjenjivali da je bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju pao za 0,1 posto.

Njemačka je time ponovo “za dlaku” izbjegla recesiju, kao i na kraju prošle godine, kada su aktivnosti na tromjesečnom nivou stagnirale nakon 0,2-postotnog pada u trećem tromjesečju.

Pozitivan impuls privredi u trećem ovogodišnjem tromjesečju dale su prvenstveno veća državna i potrošnja domaćinstava u odnosu na prethodno tromjesečje, ističu statističari.

Izvoz je, također, porastao, dok je uvoz gotovo stagnirao.

Više se ulagalo i u gradnju, dok su ulaganja u mašine i opremu smanjena.

Na godišnjem nivou njemačka privreda u trećem tromjesečju, prema cjenovno prilagođenim podacima, porasla je za jedan posto.

Prilagođen za kalendarske i cjenovne efekte, rast je iznosio 0,5 posto.

Scholz: Period sporijeg rasta

Prije nekoliko dana njemački ministar finansija Olaf Scholz kazao je da ta država nije blizu realne recesije, ali prolazi kroz period sporijeg rasta.

Također je rekao da bi rješavanje globalnih trgovinskih tenzija dalo poticaj ekonomiji.

Na pitanje o pozivima nekih ekonomista i političara Njemačkoj da potroši više sredstava na oživljavanje usporene ekonomije odgovorio je da nema razloga za dodatnu potrošnju na stimuluse.

Izvor: Agencije