Švicarska zagovara negativnu kamatnu stopu

U septembru su ECB i FED smanjili kamatne stope, dok je Švicarska zadržala stope u negativnom teritoriju (Reuters)

Članica Upravnog odbora Švicarske centralne banke – SNB Andrea Maechler izjavila je kako trgovinski ratovi, Brexit i tinjajući sukob oko Irana dodatno potpiruju globalnu neizvjesnost, prigušujući spremnost industrije u cijelom svijetu da investira i poboljša produktivnost.

Ona je u obraćanju novinarima u Bernu istakla kako ekspanzivna monetarna politika koja trenutno dominira u centralnim bankama u drugim zemljama predstavlja “pravi lijek za nisku inflaciju i krhke ekonomije”.

“Švicarskoj je negativna kamatna stopa zaista potreba i vrlo bitna”, rekla je Maechler, prenosi Anadolija.

Početak erozije civilizacije

U septembru su Evropska centralna banka – ECB i Američki federalne rezerve – FED smanjili kamatne stope, dok je Švicarska zadržala stope u negativnom teritoriju, gdje ih drži već pet godina.

Maechler je poručila kako bi niske i negativne kamatne stope mogle ostati na snazi u dužem vremenskom periodu zbog aktuelnih napetosti u svijetu.

“Iza te nepoznanice krije se pitanje ‘svjedočimo li početku erozije globalizacije?’ Upravo to izaziva određenu nelagodu i koči kapitalne investicije”, kazala je Maechler.

Izvor: Agencije


Povezane

Države regiona će u 2017. godini izdvojiti rekordne iznose iz budžeta za plaćanje dugova. Prednjače Srbija i Hrvatska, koje će u ovoj godini na ime glavnice i kamata izdvojiti po najmanje 6 milijardi evra. Riječ je o gotovo polovini hrvatskog, odnosno dvije trećine budžeta Srbije. Kako su nastali visoki javni dugovi? Ko je odgovoran i […]

Published On 01 May 2017
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO