Slovenski Pipistrel isporučio Indiji gotovo 200 aviona

Kada je ugovor potpisan, 2015. godine, to je bila najveća narudžbina ultralakih letjelica ikada na svijetu (EPA)
Kada je ugovor potpisan, 2015. godine, to je bila najveća narudžbina ultralakih letjelica ikada na svijetu (EPA)

Pipistrel, slovenski proizvođač ultralakih električnih aviona, isporučio je indijskom Ministarstvu odbrane gotovo 200 letjelica, objavila je u utorak ta kompanija.

Pipistrel je u saopćenju za javnost rekao da je isporučio finalnu pošiljku aviona na osnovu porudžbine koja je iznosila ukupno 194 aviona, prenio je Tanjug agenciju STA.

Vlasnik Pipistrela Ivo Boscarol kaže da su ga veliki igrači u zračnoj industriji upozorili da je nemoguće sarađivati s Indijom i da nikada neće uspjeti da uspješno završi ugovor.

“Ali, svi mi, radeći zajedno kao jak tim, uspjeli smo učiniti upravo to”, rekao je Boscarol.

Ugovor od 20 miliona dolara

“Ovo nam je donijelo veliko poštovanje, ne samo u Indiji, već i u okruženju vezanom za vojsku uopće. Ovaj ugovor će nam otvoriti mnoga vrata u budućnosti”, istakao je on.

U saopćenju za javnost se navodi da je Pipistrel ispunio uvjete isporuke, dok će usluge poput održavanja, podrške kupcima i isporuke rezervnih dijelova biti osigurane još dugo nakon završetka ove prve faze.

Kada je ugovor potpisan, 2015. godine, to je bila najveća narudžbina ultralakih letjelica ikada na svijetu.

Pipistrel nije otkrio brojke, ali su indijski mediji objavili da je ugovor vrijedan 20 miliona dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi je privatnik koji je proizvodio avione u bivšoj Jugoslaviji. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, među ostalim i tri nagrade američke svemirske agencije NASA-e za inovacije. Pionir je alternativnog letenja u ovom dijelu Evrope. Svrstavaju ga među najuticajnije Evropljane, a dugo je na listi najuspješnijih slovenačkih biznismena. Za Al Jazeeru govori o projektu […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO