Razlika između bogatih i siromašnih Nijemaca sve veća

Nekretnine igraju presudnu ulogu kad je riječ o bogatstvu (EPA)

Građani Njemačke sve su bogatiji, ali je bogatstvo i dalje neravnomjerno raspoređeno, pokazuje studija Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) objavljena u srijedu.

“Neravnomjerna raspodjela bogatstva u Njemačkoj, i u poređenju s međunarodnim nivoom, vrlo je izražena i na tom je visokom nivou već nekoliko godina”, rekao je autor studije Markus Grabka, prenosi Hina.

Iz studije proizlazi da 10% najbogatijih Nijemaca posjeduje više od 56% imovine u Njemačkoj, a da siromašnija polovina posjeduje samo 1,3%.

U posljednjih nekoliko godina bogatstvo po stanovniku, mjereno ušteđevinom i nekretninama, u konstantnom je porastu te sada iznosi u prosjeku 108.000 eura.

Presudno posjedovanje nekretnine

“To pokazuje neravnopravnu raspodjelu bogatstva u Njemačkoj”, kaže Grabka.

Studija je pokazala da se po bogatstvu najviše ističe grupa građana rođena između 1940. i 1950. koja živi na zapadu zemlje i posjeduje nekretninu.

Nekretnine igraju presudnu ulogu kad je riječ o bogatstvu i rast njihovih cijena proteklih godina utjecao je i na bogatstvo vlasnika.

Zbog niskih kamata mnogi su posljednjih godina odlučili ušteđevinu uložiti u kupovinu nekretnine, što je drastično povećalo njihovu cijenu, posebno u velikim gradovima.

Vlasnici nekretnine s prosječnim imetkom 225.000 eura gotovo su 10 puta imućniji od građana bez nekretnine, koji posjeduju samo 26.000 eura.

Izvor: Agencije