Qantas kreće na najduži svjetski non-stop let

Do 40 putnika i članova posade, većinom Qantasovih zaposlenika, bit će ukrcano u Boeing 787-9 u petak u New Yorku, a avion bi trebao sletjeti u Sydney u nedjelju ujutro (EPA)
Do 40 putnika i članova posade, većinom Qantasovih zaposlenika, bit će ukrcano u Boeing 787-9 u petak u New Yorku, a avion bi trebao sletjeti u Sydney u nedjelju ujutro (EPA)

Avion australske kompanije i njegovi putnici bit će podvrgnuti testu naprezanja mentalne i fizičke izdržljivosti na prvom direktnom non-stop letu iz New Yorka (Sjedinjene Američke Države) za Sydney (Australija) ovog vikenda, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Na prvom od tri “superduga” testna leta, koje australski nacionalni prijevoznik Qantas planira ove godine, naučnici će pratiti učinke neprekidnog 19-satnog leta na putnike.

Do 40 putnika i članova posade, većinom Qantasovih zaposlenika, bit će ukrcano u Boeing 787-9 u petak u New Yorku, a avion bi trebao sletjeti u Sydney u nedjelju ujutro.

Letovi kompanije Singapore Airlines iz Singapura za New York, koji traju približno 18 sati, dosad su držali rekord najdužih neprekidnih komercijalnih letova. Avioni lete svakog dana sa singapurskog aerodroma Changi za Međunarodni aerodrom Newark u New Jerseyju.

Učinak jet laga

Broj putnika na Qantasovom letu ograničen je kako bi se minimizirala potrošnja goriva i omogućilo da avion preleti 16.000 kilometara bez punjenja. Nijedna aviokompanija dosad nije ostvarila takav podvig, koji je direktor Qantasa Alan Joyce nazvao “završnom granicom u avijaciji”.

Naučnici s dva australska univerziteta bit će u avionu kako bi pratili obrazac spavanja putnika, nivoe melatonina i potrošnju hrane. Piloti će također nositi uređaj koji prati njihove moždane valove i budnost.

S obzirom na 15-satnu vremensku razliku između New Yorka i Sydneyja, učinak jet laga bit će pomno praćen.

“Iz osnovne nauke o biološkom ritmu znamo da ljudi više osjećaju jet lag kad je veća vremenska razlika između polazišta i odredišta te kad se putuje prema istoku”, rekao je za AFP profesor Stephen Simpson s Univerziteta u Sydneyju.

“Međutim, jet lag ne pogađa sve jednako i potrebno nam je više istraživanja o tome šta doprinosi njemu i umoru od putovanja kako bismo pokušali smanjiti loše efekte dugih letova.”

Zabrinuti piloti

Qantas je prošle godine uveo prvi direktni let iz zapadnog australskog grada Pertha za London, koji traje 17 sati i jedan je od najdužih putničkih letova na svijetu. Sljedećih mjeseci ta firma testirat će i let iz Londona za Sydney, dodaju agencije.

Kompanija razmatra pokretanje komercijalnih letova na maratonskim rutama ako to ekonomske računice dozvole. Krajem godine bit će donesena odluka o opravdanosti letova. Joyce je rekao da je to “u konačnici poslovna odluka”.

Međutim, prepreke postoje i unutar kompanije. Naime, Qantasovi piloti zabrinuti su zbog utjecaja superdugih letova na sigurnosne standarde.

Sindikat australskih i međunarodnih pilota (AIPA), koji predstavlja Qantasove pilote, saopćio je da će testni letovi “pružiti ograničene podatke koji neće prikazati stvarne uvjete leta”.

Direktor sigurnosti u AIPA-i Shane Loney zatražio je “dugotrajnu naučnu studiju” utjecaja na posadu.

Izvor: Agencije


Povezane

Australska aviokompanija je otkazala narudžbe 35 Boeingovih letjelica tipa ‘dreamliner’, u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara.

23 Aug 2012

Putnici australskog avioprijevoznika Qantas uskoro bi češće mogli posjećivati Dubai. Taj avioprijevoznik objavio je da je sklopio desetogodišnje partnerstvo sa Emiratesom, kompanijom iz Ujedinjenh Arapskih Emirata.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO