Trgovinski pregovori SAD-a i Kine prvi put od jula

Huawei
Trumpova administracija, navodi NYT, dala je zeleno svjetlo za odobravanje dozvola nekolicini američkih kompanija da zaobiđu zabranu Huaweiju (EPA)

Visoki trgovinski pregovarači SAD-a i Kine trebali bi se sastati u četvrtak prvi put od kraja srpnja 2019. kako bi pokušali naći izlaz iz 15-mjesečnog trgovinskog rata, iako nove napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva bacaju sjenu na nade u napredak.

Kineski potpredsjednik Vlade Liu He, američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i ministar financija Steven Mnuchin pokušat će smanjiti razlike u stavovima između dviju zemalja, kako bi se izbjeglo planirano povećanje tarifa na kinesku robu vrijednu 250 milijardi dolara 15. listopada, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Međutim, atmosferu za pregovore pogoršala je odluka Ministarstva za trgovinu SAD-a od ponedeljka, 7. listopada da na svoju “crnu listu” stavi 28 kineskih agencija za javnu sigurnost i tehnoloških i nadzornih kompanija, pozivajući se na kršenje ljudskih prava muslimanskih manjinskih skupina u kineskoj provinciji Xinjiang, dodaje britanska agencija.

Dan kasnije, kako se podsjeća, američki State Department je povodom “predmeta Xinjiang” uveo vizna ograničenja za kineske dužnosnike.

Ukoliko se pregovori opet prekinu, gotovo sav uvoz kineske robe u Sjedinjene Države – vrijedan više od 500 milijardi dolara – mogao do 15. prosinca biti predmet kaznenih tarifa, u sklopu sukoba pokrenutog tijekom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ross: Radije bi da ne koristimo tarife

Američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je u četvrtak u Sydneyu kako tarife djeluju, prisiljavajući Peking da obrati pažnju na zabrinutost SAD-a vezano uz kineske trgovinske prakse.

“Ne volimo tarife. U stvari, mi bi radije da ih ne koristimo, ali nakon više godina razgovora i nijedne akcije, tarife konačno prisiljavaju Kinu da obrati pažnju na našu zabrinutost”, naveo je Ross u bilješkama pripremljenim za govor tijekom službenog posjeta Australiji.

Iako se u nekim medijskim izveštajima navodi da dvije strane razmatraju “privremeni” sporazum kojim bi se obustavile planirane nove američke tarife u zamjenu za dodatnu kinesku kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, Trump je više puta odbacio tu ideju inzistirajući na tome da želi “veliki dogovor” s Pekingom, koji rješava glavni problem intelektualnog vlasništva.

Obraćajući se u srijedu novinarima u Washingtonu, Trump je rekao: “Ako možemo doći do dogovora, napravit ćemo ga, postoji doista dobra šansa za to. Po mome mišljenju, Kina želi postići dogovor više nego ja”.

“Kamen spoticanja” u pregovorima između dvije strane je američki zahtjev da Kina poboljša zaštitu američkog intelektualnog vlasništva, da prekine s, kako se navodi, cyber krađom i prisilnim prijenosom tehnologije kineskim firmama, da ograniči subvencije industrijama i proširi pristup američkim kompanijama na kinesko tržište.

Problem ‘crne liste’ i suspendiranja viza

Međutim, kineski dužnosnici, iznenađeni i uznemireni dodavanjem novih kineskih kompanija na “crnu listu” SAD-a i suspendiranjem američkih viza za neke kineske dužnosnike, rekli su za Reuters kako je Peking smanjio očekivanja u pogledu bitnijeg napretka u razgovorima.

Ipak, tračak nade u moguće smirivanje tenzija ulijeva izveštaj New York Timesa (NYT) da će Trumpova administracija uskoro izdati dozvole nekim američkim kompanijama da prodaju proizvode koji nisu “osjetljive prirode” glavnom kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huawei Technologies, zaključuje Reuters.

Naime, NYT je objavio, pozivajući se na dobro upućene izvore, da će SAD uskoro će izdati dozvole nekim svojim firmama da prodaju neke proizvode kineskoj kompaniji.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa dala je zeleno svjetlo prošlog tjedna za početak odobravanja dozvola nekolicini američkih kompanija da zaobiđu zabranu koju je uvela ovom kineskom proizvođaču opreme ove godine, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Huawei i američko ministarstvo trgovine nije odmah odgovorilo na upit Reutersa da komentira navode New York Timesa.

Izvor: Agencije