Italija ušla u recesiju

Italija je jedna od najvećih evropskih ekonomija, a tokom 2018. imala je mnogo problema (Arhiva)
Italija je jedna od najvećih evropskih ekonomija, a tokom 2018. imala je mnogo problema (Arhiva)

Italija je potonula u recesiju, prenose u četvrtak svjetski mediji.

Prema prvim rezultatima, u četvrtom kvartalu ekonomija te zemlje ušla je u recesiju, što je prvi put nakon 2013. da neka zemlja Evropske unije toliko potone.

Prema objavljenim podacima, italijanska ekonomija pala je za 0,2 posto u posljednjem kvartalu 2018, a to, nakon pada za 0,1 posto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju.

Prekretnica za evropsku ekonomiju

Takav razvoj događaja nije bio neočekivan s obzirom na to da je italijanski premijer Giuseppe Conte u srijedu izjavio da očekuje takve podatke, a i ranije prognoze ukazivale su na mogućnost ulaska u recesiju.

Iako je recesija plitka, ipak će se smatrati prekretnicom za evropsku ekonomiju, koja se posljednji put suočila s padom u kasnim fazama krize eura u 2012. i 2013.

Ekonomski rast zemlje povučen je općim usporavanjem kontinenta.

Mnoge velike evropske ekonomije očekuju usporavanje.

Primjera radi, njemačka vlada u 2019. očekuje rast za samo jedan posto.

‘Velika četvorka eurozone’

Slabost krajem 2018. dijelom se može povezati i s padom trgovinske aktivnosti na svjetskom nivou zbog bojazni u vezi s razvojem trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Italija je jedna od najvećih evropskih ekonomija i tokom prošle godine imala je mnogo problema, što je stvorilo strah i od ponavljanja sudbine Grčke.

Analitičari ističu da je dugoročni ekonomski učinak Italije prilično zastrašujući. Neki od komentara su i da je to treća recesija u kojoj se Italija našla u posljednjih deset godina, kao i da je ta država najgora članica “velike četvorke eurozone” (Njemačka, Francuska, Španija, Italija).

Izvor: Agencije


Povezane

Italija koja je ipak odmakla stepenicu dalje od Španije, sa kojom su je načešće poredili prošle godine, ipak se nije skroz odbranila od efekata dužničke krize. Vlada premijera Montija značajno je smanjila troškove zaduživanja, no državna kasa bila bi daleko punija kada bi se otklonio jedan dugogodišnji problem – utaja poreza.

Parlamentarci usvojili zakon koji predviđa trogodišnju uštedu od 26 milijardi eura, te izbjegavanje rasta PDV-a.

07 Aug 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO