Ferrari najmoćniji, Amazon najvrijedniji brand

'Ppropinjući konj' je prošle godine u kategoriji Indeks snage branda povećao svoj skor za tri poena (EPA)

Italijanski proizvođač automobila Ferrari ponovo je osvojio titulu najmoćnijeg svjetskog branda, prema najnovijem izvještaju Brand Finance Global 2019, predstavljenom na upravo završenom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ferrarijev “propinjući konj” je tokom prošle godine u kategoriji Indeks snage branda – BSI povećao svoj skor za tri poena, sa 91,5 na 94,8 od mogućih 100, pretekavši McDonalds, Coca-Colu, Lego i Disney, navodi se u izvještaju objavljenom na internetskoj stranici kompanije Brand Finance, koja mjeri vrijednost 500 najvećih svjetskih robnih marki.

Velikan među automobilskim brandovima je posljednji put ponio titulu najmoćnijeg svjetskog branda 2014. godine.

“Kao najkvalitetniji svjetski proizvođač luksuznih vozila, Ferrari ima neusporedivi nivo prepoznatljivosti branda, koji podržava izvrsnost dizajna i inovacija. Logotip propetog konja je savršeni simbol snage i vitalnosti branda, koji planira nove modele i dopire izvan autoindustrije”, naveo je David Haigh, generalni direktor kompanije Brand Finance.

Skok Huaweija

Kada je riječ o vrijednosti branda, na čelu liste nalazi se američki internet trgovac Amazon, s iznosom 187,9 milijardi dolara (rast od 24,6 posto u odnosu na 2018.), drugi je Apple sa 153,6 milijardi dolara (5,0 posto), a treći Google sa 142,7 milijardi dolara (18,1 posto).

Microsoft se popeo sa šeste na četvrtu poziciju, s vrijednošću branda od 119,6 milijardi dolara (47,4 posto), potisnuvši Samsung na peto mjesto.

Vrijednost branda ovog južnokorejskog tehnološkog giganta je smanjena za 1,1 procent, na 91,3 milijarde dolara.

Vrijedan spomena je skok kineskog Huaweija koji se, s rastom vrijednost branda od 63,7 posto, na približno 62,3 milijarde dolara, probio sa prošlogodišnjeg 25. mjesta na 12. poziciju.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada