Pao prihod Applea, iPhone bi mogao biti jeftiniji

Prihod od prodaje najvažnijeg proizvoda kompanije iPhonea pao je 15 posto (Reuters)

Apple je u proteklom tromjesečju zabilježio pad prihoda i dobiti na godišnjem nivou, ponajviše zbog pada prodaje iPhonea u Kini, pa je izvršni direktor tog tehnološkog diva Tim Cook najavio mogućnost smanjenja cijene tog pametnog telefona.

Prema poslovnom izvještaju, prihodi Applea su u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu iznosili 84,3 milijarde dolara, što je pet posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Pritom je čista dobit Applea pala za jedan posto, na 19,9 milijardi dolara.

Pad ukupnih prihoda ponajviše je posljedica pada prihoda od prodaje najvažnijeg proizvoda tvrtke iPhonea za 15 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 51,9 milijardi dolara.

Pala prodaja telefona

Odnedavno kompanija više ne izvještava o broju prodanih iPhonea, iPada i Mac računara, svojih najvažnijih proizvoda.

Pad prihoda izazvan je, između ostalog, slabljenjem potražnje u Kini, najvećem Appleovom tržištu nakon američkog, poručilo je poslovodstvo, prenosi Hina.

U proteklom tromjesečju prihodi sa tržišta regije velike Kine, koja uključuje i Hong Kong te Tajvan, pali su  za 25 posto na godišnjem nivou, na 13,17 milijardi dolara.

Na slabost potražnje u Kini upozorile su posljednjih mjeseci i mnoge druge velike kompanije, a to je i jedan od razloga zbog čega je prošle godine prodaja pametnih telefona u svijetu pala po prvi put od kada ti uređaji postoje.

Analitička kompanija Canalys procjenjuje da je lani prodaja pametnih telefona u svijetu pala pet posto.

Osim u Kini, prihodi Applea pali su u proteklom tromjesečju i u Evropi, tri posto, dok je na području američkih kontinenata prodaja porasla gotovo pet posto.

Zarada od usluga

Svijetlu tačku u Appleovom izvještaju predstavlja rast prihoda od usluga, koje, između ostalog uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, 19 posto na godišnjem nivou, na rekordnih 10,9 milijardi dolara.

U poslovnom izvještaju Apple je naveo da u tekućem tromjesečju očekuje prihode u rasponu od 55 do 59 milijardi dolara, što bi bilo 3,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Uprkos padu prihoda i dobiti, cijena dionice Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od pet posto.

Od oktobra prošle godine cijena dionice Applea pala je oko 30 posto, zbog čega je tržišna vrijednost kompanije pala za otprilike 370 milijardi dolara.

Donedavno je Apple bio najveća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti, većoj od 1.000 milijardi dolara, no sada je njena tržišna kapitalizacija znatno ispod tog nivoa.

Izvor: Agencije