Borisov: Bugarska i dalje želi uvesti euro do 2022.

Kao dio eurozone, velike banke u Bugarskoj bi se našle pod nadzorom Evropske centralne banke (Arhiva)
Kao dio eurozone, velike banke u Bugarskoj bi se našle pod nadzorom Evropske centralne banke (Arhiva)

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako njegova država i dalje teži ka uvođenju eura do 2022. godine, uprkos protivljenju pojedinih domaćih kompanija koje strahuju od jače ekonomske kontrole, prenose agencije.

On je na jednom poslovnom forumu u Sofiji rekao kako je jedna od velikih koristi usvajanja eura to što će bankarski sistem postati discipliniraniji, prenosi agencija AP.

Kao dio eurozone, velike banke u Bugarskoj bi se našle pod nadzorom Evropske centralne banke, a ne nacionalnih vlasti koje, kako navodi AP, ponekad mogu biti blaže.

“Moramo uraditi ono što je ispravno, šta god da se desi”, poručio je Borisov protivnicima tog plana.

Dvogodišnja čekaonica

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, koji je zadužen za euro, pozdravio je planove ove balkanske države za priključenje zoni eura.

Bugarski ministar finansija Vladislav Goranov izrazio je nadu da će Bugarska ovog leta ući u evropsku bankarsku uniju i u takozvanu dvogodišnju čekaonicu koja vodi ulasku u eurozonu.

“To bi trebalo omogućiti državi da usvoji euro u januaru 2022. godine”, rekao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Istraživanje provedeno za Europsku centralnu banku (ECB) u novembru pokazalo je da 74 posto građana eurozone smatra da je euro bio dobar za EU, a 64 posto da je bio dobar za njihovu državu.

30 Dec 2018
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO